Dit najaar inspecteert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) of bedrijven die industriële radiografie uitvoeren alle regels rondom beveiliging en veiligheid bij opslag van radioactieve bronnen naleven.
Stralingsdeskundigen
Aanleiding voor de inspecties is onder andere het gewijzigde Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (BBS) uit 2018. Vanuit het gewijzigde besluit zijn onder andere de taak en opleidingseisen van de stralingsdeskundigen gewijzigd. De ANVS publiceerde in 2021 een herziene versie van de ‘Handreiking beveiliging radioactieve stoffen’. Bij deze inspectie kijken de inspecteurs daarom ook hoe bedrijven omgaan met de beveiliging.
Boete
Wanneer een vergunninghouder de regels niet of niet goed naleeft, kan de ANVS maatregelen nemen zoals een boete of verscherpt toezicht. De ANVS verwacht voor eind 2022 de inspectieresultaten openbaar te maken.
Lees meer: ANVS
Wat is ioniserende straling?
Het begrip “straling” wordt gebruikt voor verschijnselen waarbij sprake is van een bepaalde vorm van energietransport of -overdracht. Ioniserende straling heeft als kenmerkende eigenschap dat de straling in staat is aan atomen en moleculen een grote hoeveelheid energie toe te voegen, waardoor elektronen kunnen worden onttrokken (ionisatie). Dit in tegenstelling tot de niet-ioniserende straling die daarvoor niet voldoende energie heeft (bijvoorbeeld zichtbaar ultraviolet licht, infrarood, radiofrequente straling en laserstraling). Ook elektromagnetische velden (EMV)kunnen geen ionisaties veroorzaken. Zowel niet-ioniserende straling als elektromagnetische velden kunnen op een andere manier schade aan het lichaam veroorzaken.
Ioniserende straling kan in twee vormen voorkomen met elk hun eigen eigenschappen:
- Stralingsdeeltjes (alfa-, bètastraling, neutronen en protonen).
- Pakketjes energie of elektromagnetische straling (gamma- en röntgenstraling).
Let op: Niet alle elektromagnetische straling is ioniserende straling. Alleen de elektromagnetische straling met een voldoende hoge energie (hoger dan 10 eV) kan atomen Ioniserenioniseren en op deze manier gezondheidseffecten bewerkstelligen. De overige elektromagnetische straling, zoals bijvoorbeeld elektromagnetische velden of optische straling wordt niet-ioniserende straling genoemd. Deze kan eventueel op andere manieren veranderingen in het lichaam veroorzaken
Wat zegt de wet?
Ioniserende straling is een van de onderwerpen op deze website die niet in het Arbobesluit wordt geregeld. Voor ioniserende straling geldt namelijk primair de KEWKernenergiewet en het daartoe behorende Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming en ministeriële regelingen. Eindverantwoordelijke is de ondernemer.
Meer informatie over Ioniserende straling?
Vraag nu een demo aan van HSE en ontdek de voordelen
Bent u in uw werk verantwoordelijk voor de veiligheid van uw collega’s? En wilt u eenvoudig op de hoogte blijven van de laatste inzichten en normen? Gebruik net als uw vakgenoten het meest complete en gebruiksvriendelijke online startpunt voor de HSE-expert: Sdu HSE.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.