Het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over actualisering van de richtlijn carcinogene en mutagene agentia. Die beschermt werknemers tegen de risico’s van blootstelling aan kankerverwekkende en mutagene stoffen.
Nieuwe blootstellingsgrenzen
Werknemers zullen beter worden beschermd dankzij nieuwe blootstellingsgrenzen voor acrylonitril en nikkelverbindingen en lagere grenzen voor benzeen. De richtlijn wordt uitgebreid tot reprotoxische stoffen, chemische stoffen die het menselijke voortplantingssysteem kunnen verstoren.
De EU zet een nieuwe stap in de bescherming van werknemers tegen stoffen die kanker of andere ziekten kunnen veroorzaken. Door de nieuwe regels zullen naar schatting 1 miljoen minder werknemers worden blootgesteld aan kankerverwekkende chemische stoffen.Janez Cigler Kralj, Sloveens minister van Arbeid, Gezinszaken, Sociale Zaken en Gelijke Kansen
Reprotoxische stoffen
Volgens het akkoord tussen de Raad en het Parlement zullen reprotoxische stoffen voortaan onder de richtlijn carcinogene en mutagene agentia vallen. (Deze richtlijn zal voortaan de “richtlijn carcinogene, mutagene en reprotoxische agentia”, of “CMRD”, worden genoemd.) Zo zullen de grenswaarden voor 12 reprotoxische stoffen die momenteel onder andere EU‑wetgeving vallen, door de nieuwe, striktere richtlijn worden bestreken.
Gevaarlijke geneesmiddelen
Gevaarlijke geneesmiddelen kunnen gezondheidsrisico’s opleveren voor gezondheidswerkers die ermee omgaan en ze aan hun patiënten toedienen. De Raad en het Europees Parlement willen dat werknemers die met kankerverwekkende, mutagene of reprotoxische geneesmiddelen omgaan, beter worden opgeleid om dat veilig te doen. Ze vragen de Europese Commissie om richtsnoeren voor opleiding, toezicht en monitoring.
Volgende stappen
In september 2020 kwam de Commissie met een 4e actualisering van de richtlijn carcinogene en mutagene agentia. De Raad bepaalde zijn standpunt op 25 november 2020. Het voorlopige akkoord zal worden besproken door het Comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad, dat het moet goedkeuren. De formele stemmingen in de Raad en in het Europees Parlement vinden later plaats.
52% van de werkgerelateerde sterfgevallen te wijten aan kanker
Volgens gegevens van de Commissie worden meer dan 1 miljoen werknemers blootgesteld aan acrylonitril, nikkelverbindingen en benzeen, en is jaarlijks 52% van de werkgerelateerde sterfgevallen in de Europese Unie te wijten aan kanker.
Bron: Toxic.nl
Sdu HSE
In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.