Het wetgevingstraject voor een wettelijke regeling in de Arbeidsomstandighedenwet voor het afnemen van testen op alcohol en drugs bij bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo 2015) is weer opgestart. Dit traject was tijdens de coronacrisis tijdelijk stopgezet, schrijft minister Van Gennip (SZW) dinsdag in een Kamerbrief over de stand van zaken rond het afnemen van testen op alcohol en drugs op de werkplek.
‘Alcohol of drugs hoort niet thuis op de werkvloer’
Het onder invloed zijn van alcohol of drugs hoort niet thuis op de werkvloer, schrijft Van Gennip. Ze stelt dat werkgevers door middel van een goed ADM-beleid daartegen moeten kunnen optreden en werkenden kunnen helpen en begeleiden om te voorkomen dat zij in herhaling vervallen. ‘Niet alleen de symptomen maar ook de achterliggende problematiek moet worden aangepakt.’
Gratis whitepaper Drank en drugs op de werkvloer
Drank en drugs op de werkvloer beïnvloeden meer dan je denkt! Pak het probleem serieus aan. Goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid voorkomt een lelijke kater. Jouw werknemer gebruikt drugs of alcohol op het werk. Mag je dan een alcohol en drugstest uitvoeren? Of is ontslag mogelijk? Wat je het beste kunt doen, lees je in ons gratis whitepaper. Je krijgt handige tips en voorbeelden uit de jurisprudentie. Je leest verder over:
• ADM-beleid
• Zorgplicht
• Voorlichting, preventie en begeleiding
• Regels en sancties
• Controle
• 7 tips voor alcohol- en drugstesten
• Wanneer is ontslag mogelijk?
• 10 x jurisprudentie over drank en drugs op het werk
• ADM-beleid en de OR
Verhoogd veiligheidsrisico
Alcohol en drugs beïnvloeden het handelen van mensen en het gebruik van deze middelen vormt een bedreiging voor de veiligheid op de werkvloer. Werkenden die tijdens hun werk onder invloed zijn van alcohol en drugs hebben een verhoogd risico om betrokken te raken bij een ongeval dat grote gevolgen kan hebben voor de werknemer zelf én voor andere personen en gebouwen op en zelfs buiten het bedrijfsterrein. ‘Een goed alcohol- en drugsbeleid, met aandacht voor preventie, het gesprek op de werkvloer en waar nodig hulp en begeleiding, kan bijdragen aan het beperken van deze risico’s’, aldus de minister. Het afnemen van een alcohol- of drugstest maakt deel uit van dit beleid.
Privacy
Hoewel het afnemen van dergelijke testen ‘een ernstige inbreuk ‘ kan vormen op de privacy en de lichamelijke integriteit van werkenden, acht Van Gennip de maatregel van testen in specifieke situaties en onder stringente voorwaarden ‘gezien de risico’s proportioneel’.
In Nederland zijn ongeveer vierhonderd bedrijven die onder het Brzo 2015 vallen, variërend van complexe chemische industrie tot relatief eenvoudige opslagbedrijven voor bepaalde typen gevaarlijke stoffen. In het wetsvoorstel zal ook aandacht zijn voor de rol van de ondernemingsraad bij het al dan niet initiëren van de mogelijkheid binnen een bedrijf om alcohol- en drugstesten toe te staan.
TNO en het Trimbos-instituut doen momenteel onderzoek naar de effectiviteit van de mogelijkheid tot testen op alcohol en drugs in andere sectoren. Van Gennip verwacht de resultaten van dit onderzoek binnenkort.
Instructierecht
Op dit moment hebben werkgevers al de mogelijkheid om op grond van het instructierecht het gebruik van alcohol en drugs op de werkvloer en/of voorafgaand aan de werkzaamheden te verbieden. Ook kan hij een medewerker die onder invloed is, de toegang ontzeggen. Verder kan de werkgever rechtspositionele maatregelen treffen (een waarschuwing, financiële maatregel, ontslag, ontbinding).
Bij (para) medische beroepen is ook tuchtrecht van toepassing. Op basis van de Wegenverkeerswet 1994, de Scheepsvaartverkeerswet, de Wet zeevarenden, de Spoorwegwet, de Wet lokaal spoor en de Wet luchtvaart is het afnemen van sommige tests voor bepaalde beroepen nu al toegestaan. Ook de Wet ambtenaren defensie bevat deze mogelijkheid.
Lees meer: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.