Actief werken aan individuele mentale kracht van medewerkers is goed en waardevol. Maar het is cruciaal om mentale kracht ook als een organisatievraagstuk te zien. Schept jouw bedrijf of instelling de omstandigheden waarin mensen hun kracht optimaal kunnen ontwikkelen en onderhouden?
Vijf manieren om aan de slag te gaan
In principe kan iedere organisatie werken aan mentale kracht. Dit is vooral een kwestie van willen: ervoor openstaan en er tijd, energie en middelen voor vrijmaken. Hieronder staan vijf praktische opties om aan de slag te gaan.
- Ken de knelpunten: Waar zitten ze en wie heeft er het meeste last van?
- Ken je medewerkers: Welke behoeften hebben ze en waarom?
- Draai aan de juiste knoppen: Weet jij welke je voor verbetering moet kiezen?
- Check alle functies: Omvatten ze de juiste taken en mogelijkheden?
- Geef coachend leiding: Zorg jij dat jouw mensen kunnen schitteren?
Ken de knelpunten: Waar zitten ze en wie heeft er het meeste last van?
Hoe het werk is georganiseerd heeft grote invloed op mentale kracht van de medewerker en de organisatie, maar veel organisaties hebben hier nog onvoldoende oog voor. Zij zijn vooral druk bezig om hun processen steeds weer af te stemmen op toenemende concurrentie, snelle veranderingen in de markt en de maatschappij en de opkomst van (nieuwe) technologie en robotisering. Wat dit alles met medewerkers doet, krijgt minder aandacht: de stilzwijgende aanname is dat zij zich aanpassen. Maar in de praktijk is dit voor lang niet iedereen vanzelfsprekend. Streef je naar een mentaal krachtige organisatie, dan is het belangrijk om te weten waar de knelpunten zitten en wie er (waarschijnlijk) het meest last van heeft.
Ken je medewerkers: Welke behoeften hebben ze en waarom?
Modellen zoals de mentale schijf van vijf geven inzicht in universele behoeften op het gebied van mentale kracht. Streef je naar een mentaal krachtige organisatie, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de precieze behoefte per persoon verschilt. Een one size fits all aanpak heeft daarom weinig kans van slagen en is in elk geval niet erg efficiënt. Het is juist zaak om binnen je collectieve aanpak ruimte te scheppen voor individueel maatwerk. Hiervoor zul je je moeten verdiepen in de individuele behoeften van medewerkers.
Draai aan de juiste knoppen: Weet jij welke je voor verbetering moet kiezen?
Als je mentale kracht wilt bevorderen door het werk anders in te richten, helpt het als je weet waar je precies aan kunt sleutelen en welk effect dat heeft. Ook kan het inspirerend zijn om je te spiegelen aan een ideaal. Hoe zou een organisatie opereren die rond mentale kracht alles perfect voor elkaar heeft? Een samenwerkingsverband van de sociale partners heeft zich gebogen over het verband tussen de organisatie van het werk en duurzame inzetbaarheid. Hun visiestuk geeft drie concrete ‘knoppen om aan te draaien’ bij vaststelling of wijziging van de inhoud van het werk. Veel van de hiervoor relevante factoren danken hun invloed aan het effect op de mentale kracht van medewerkers. De drie knoppen waar je aan kunt draaien zijn hieronder te vinden.
Check alle functies: Omvatten ze de juiste taken en mogelijkheden?
Een goede manier om mentale kracht handen en voeten te geven is een check van alle functies. Voldoen ze aan de ontwerpcriteria voor duurzame mentale kracht? Of is de mix van taken en mogelijkheden wellicht voor verbetering vatbaar?
Doe de check: onderwerp functies aan deze acht vragen Moet je ergens ‘nee’ invullen? Dan is er op dat punt nog verbetering mogelijk!
Geef coachend leiding: Zorg jij dat jouw mensen kunnen schitteren?
Als leidinggevende kun je medewerkers natuurlijk niet met een knip van je vingers mentaal sterk maken. Maar je kunt wél een grote bijdrage leveren aan een mentaal sterk team. Namelijk door je af te vragen wat je mensen nodig hebben en je in te spannen voor werkomstandigheden die hierop inspelen. Het principe van coachend of ‘dienend’ leiderschap kan hierbij helpen.
Vraag je af wat jouw mensen nodig hebben
Het idee van coachend leiderschap vormt een afwijzing van macht en hiërarchie als uitgangspunten voor teammanagement. In plaats daarvan legt het de nadruk op dienstbaar zijn aan je medewerkers. Wat hebben zij nodig om mentaal sterk te staan en optimaal te presteren? Hoe kun je ze laten schitteren? Dit vraagt om bewustwording, zingeving en een focus op persoonlijke groei van medewerkers.
Begin desnoods klein en bij jezelf
Als leidinggevende dienstbaar zijn aan de behoeften van je medewerkers klinkt gemakkelijker dan het in de praktijk vaak is. Je hebt namelijk niet alleen te maken met je eigen team, maar ook met de cultuur en de heersende managementstijl binnen je organisatie. Zijn die strijdig met het principe van coachend leiderschap, dan beperkt dat jouw ruimte om hier zelf wel vanuit te gaan. Toch hoef je echt niet meteen te streven naar een organisatiebrede cultuuromslag om resultaat te boeken. Ook klein en bij jezelf beginnen kan voor mooie resultaten zorgen. Bijvoorbeeld door actief aan de slag te gaan met de elementen van coachend leidinggevenden.
Week van de Werkstress
Van 15 november tot en met 19 november 2021 coördineert OVAL wederom de Week van de Werkstress. Dit jaar opnieuw grotendeels digitaal rond het thema ‘Mentaal sterk!’. De opening van de Week van de Werkstress vindt plaats op maandag 15 november om 13.00 uur. Staatssecretarissen Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan in een live uitgezonden dubbelinterview in op hoe je werk kunt maken van mentale kracht en gaan hierover in gesprek met werkgevers.
Honderden bedrijven doen mee, inspireren elkaar en organiseren een breed scala aan activiteiten, zoals een masterclass mentale kracht, gratis loopbaanchecks, webinars rond het signaleren en voorkomen van negatieve stress en fysieke activiteiten.
Sdu HSE online
Belangrijk werk vraagt om gezaghebbend advies. Bij de steeds complexere veiligheidsvoorschriften en werkmethoden is het goed om te kunnen vertrouwen op een snel, actueel en zorgvuldig onderbouwd advies. Met behulp van Sdu HSE beantwoordt u vragen vanaf de werkvloer en vanuit het management snel en accuraat.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.