Zoals bekend zitten we in de al lang voorspelde en met name door de ziekenhuiswereld zo gevreesde Tweede Golf. Ik doel dan op het Coronaspook dat rondwaart. En dus wordt, naast allerlei andere maatregelen, ook weer geadviseerd zo min mogelijk te reizen en bij voorkeur thuis te werken. Dit is geen gewoon maar zelfs een dringend advies. Uit de cijfers blijkt immers, dat naast de thuissituatie de werkvloer de plek is waar de meeste besmettingen plaatsvinden. We moeten ons daarbij wel realiseren, dat thuiswerken voor veel beroepen helemaal niet mogelijk is, denk bijvoorbeeld aan de zorg of de industrie of de vleessector. Maar ook aan het thuiswerken zelf zitten risico’s vast. En een daarvan is stress.
Stress is in de Arbowet
Stress is in de Arbowet omschreven als een toestand die als negatief ervaren lichamelijke, psychische of sociale gevolgen heeft (art. 1, derde lid onder f Arbowet). Mij lijkt het, dat alleen het duiden van deze definitie al tot enige stress kan leiden. En dan zijn we nog niet eens toe aan stress die het gevolg is van werkomstandigheden. Die zogenoemde werkstress kan, als het lang genoeg genegeerd wordt, leiden tot ziektes, zoals burn-out. En op grond van de Arbowet en het Burgerlijk Wetboek rust op de werkgever een zorgplicht voor het creëren en handhaven van een goede werkomgeving. Maar dat wordt zeker ingewikkelder omdat de werkgever minder zeggenschap heeft over de thuiswerkplek. Dan mag van de werknemer worden verwacht, dat hij zelf het nodige onderneemt om stressklachten – of erger: burn-out – zo veel als mogelijk te voorkomen.
Depressies liggen op de loer
Het ontstaan daarvan heeft overigens weinig of soms zelfs niets te maken met de aard van de werkzaamheden maar met omgevingsfactoren. Zo blijkt, dat veel mensen zich storen aan het lawaai van de buren. Lawaai van bladblazers, maar ook veroorzaakt door thuiswerkende buren die te vaak de boor pakken of overlast van het wegverkeer. Of een vragend of zelfs huilend kind je aandacht komt vragen als je net geconcentreerd aan je werk zit. Maar ook depressies liggen op de loer: zo signaleerde de Arbo Unie dat het aantal ziekmeldingen fors is gestegen. En dat had niets te maken met coronabesmettingen of andere ziektes, maar doordat mensen gedeprimeerd zijn geraakt door de nieuwe opleving van de epidemie en de overheidsmaatregelen die daarvan het gevolg zijn. Daar komt nog bij dat het bij die maatregelen vooral gaat om de fysieke gesteldheid van de mens, maar dat nauwelijks tot geen aandacht is voor de gevoelens van onzekerheid of uitzichtloosheid die bij velen meespeelt. Daar viel in het begin van de crisis nog wel mee te leven, maar na driekwart jaar gaan die gevoelens ook een steeds grotere rol spelen.
Vervagen grens werk en privé
Thuiswerken lijkt eenvoudig maar is het vaak niet. Een van de lastige elementen is het vervagen van de grens tussen werk en privé. Er is geen natuurlijke moment van ‘afsluiten’ en vaak wordt ’s avonds nog doorgewerkt om verloren tijd in te halen of een klus af te maken. En dan kan een burn-out op de loer liggen. Ook het gesprek tussendoor bij de koffieautomaat is verdwenen. Maar er is thuis ook meer afleiding en als het werk dan minder uitdagend is, bestaat de neiging om het werk uit te stellen. Met als gevolg, dat dit later toch weer moet worden ingehaald. En dat werkt weer stress verhogend. Zorg op z’n tijd voor de nodige rust en ontspanning: je moet jezelf ook “uit” kunnen zetten.
Tja, mooi bedacht, maar ook dan moet je soms nog uitkijken, hoe je dat doet. Zo wilde ik zelf enige tijd terug een voetbalwedstrijd op TV gaan bekijken. Leuke ontspanning, Nederland tegen Mexico. Zonder publiek, dus niet echt gezellig. Maar het meespelen van een Mexicaan met de naam Luis Corona bedierf mijn kijkplezier nog meer. Zeker toen “we” die thuiswedstrijd ook nog eens verloren.
7 tips voor thuiswerkers
- Werk planmatig en op een vaste werkplek.
- Hou zoveel mogelijk vaste werktijden aan.
- Pauzeer regelmatig.
- Zet jezelf – en de PC en de telefoon – zo nu en dan helemaal uit.
- Maak ook eens een wandeling.
- Zorg voor voldoende ontspanning.
- Zorg voor een goede nachtrust.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.