Bijna 950 duizend werknemers deden in 2020 naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. Van de werknemers die frequent gevaarlijk werk doen had ruim 9 procent een arbeidsongeval. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die vorig jaar is uitgevoerd door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO.
In 2020 zei 12,8 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. In pre-coronajaren 2018 en 2019 was dit bijna 16 procent, aldus het CBS. Van alle werknemers kwam 14,4 procent tijdens het werk een enkele keer in een gevaarlijke situatie terecht. Bij de overgrote meerderheid (72,7 procent) was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen. Zo deed in 2020 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk. Bij vrouwen was dit 7,7 procent.
Beroepen
In de top tien van gevaarlijke beroepsgroepen staan vooral beroepen in de techniek, transport en logistiek. Toch zijn het de koks die van alle beroepsgroepen het meest aangeven dat zij tijdens hun werk vaak of altijd te maken hebben met gevaarlijke situaties.
In de periode 2018-2020 ging het om bijna 6 op de 10 koks. Vrachtwagenchauffeurs, procesoperators, buschauffeurs, trambestuurders, politiepersoneel, brandweerlieden en bouwarbeiders in de afbouw (waaronder bijvoorbeeld dakdekkers), geven in ruim de helft van de gevallen aan vaak of altijd gevaarlijk werk te moeten doen.
Arbeidsongeval en verzuim
Werknemers die aangeven vaak of altijd te maken te hebben met gevaarlijke situaties op het werk, hebben ook relatief vaak een arbeidsongeval met lichamelijk letsel of geestelijke schade. In 2020 was 9,3 procent van hen slachtoffer van een arbeidsongeval. Bij werknemers die nooit gevaarlijk werk doen was dat 1,0 procent.
Werknemers met gevaarlijk werk verzuimen ook vaker als gevolg van een arbeidsongeval. Van de werknemers die vaak of altijd gevaarlijk werk deden was 4,5 procent slachtoffer van een arbeidsongeval dat leidde tot minimaal één dag verzuim. Bij werknemers die nooit gevaarlijke werkzaamheden uitvoeren was dit 0,5 procent.
Lees meer: CBS
Week van de Werkstress
Van 15 november tot en met 19 november 2021 coördineert OVAL wederom de Week van de Werkstress. Dit jaar opnieuw grotendeels digitaal rond het thema ‘Mentaal sterk!’. De opening van de Week van de Werkstress vindt plaats op maandag 15 november om 13.00 uur. Staatssecretarissen Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan in een live uitgezonden dubbelinterview in op hoe je werk kunt maken van mentale kracht en gaan hierover in gesprek met werkgevers.
Honderden bedrijven doen mee, inspireren elkaar en organiseren een breed scala aan activiteiten, zoals een masterclass mentale kracht, gratis loopbaanchecks, webinars rond het signaleren en voorkomen van negatieve stress en fysieke activiteiten.
Sdu HSE online
Belangrijk werk vraagt om gezaghebbend advies. Bij de steeds complexere veiligheidsvoorschriften en werkmethoden is het goed om te kunnen vertrouwen op een snel, actueel en zorgvuldig onderbouwd advies. Met behulp van Sdu HSE beantwoordt u vragen vanaf de werkvloer en vanuit het management snel en accuraat.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.