Vanwege de recente pandemie is thuiswerken voor sommigen de norm geworden, waar anderen afwisselend thuiswerken en op kantoor. Inmiddels kan geconcludeerd worden dat het aantal thuiswerkers flink is toegenomen en dat dit aantal de komende jaren niet zal afnemen. Net zoals ieder andere trend, brengt ook de thuiswerktrend de nodige vragen met zich mee. Tot op heden zijn dit vragen vooral betrekking hebben op zaken zoals; stress, productiviteit, ergonomie en eenzaamheid. Echter, pesten de virtuele werkvloer is nog relatief onderbelicht. Gezien het universele karakter van pesten op de fysieke werkvloer, is het waarschijnlijk dat het ook voorkomt onder virtuele werkomstandigheden, een aanname die voor enkele sociaal wetenschappers ertoe leidde dit fenomeen te onderzoeken aan de hand van de volgende vragen:
- In welke mate pesten tot uiting komt in een virtuele werkomgeving?
- Ervaren virtuele werknemers die blootgesteld worden aan pesten op het werk veel stress en, zo ja, wat zijn de volgend van die stress voor werk en gezondheid?
De resultaten van dit onderzoek kunnen organisaties helpen bij het ontwikkelen van bewustwording, educatie, en beleid om pesten in een virtuele werkomgeving proactief aan te pakken en om effectieve strategieën voor vroegtijdige interventie te ontwikkelen voor virtuele werknemers die risico lopen.
Bestaat pesten op de virtuele werkvloer?
De resultaten van het onderzoek toonden aan dat pesten ook plaatsvindt op virtuele werkplekken. De 112 virtuele werknemers die deelnamen aan de studie rapporteerden dat virtueel pesten zich manifesteert in de vorm van: i) misbruik maken van autoriteit door leidinggevenden, ii) nauwelijks tot geen support ontvangen van leidinggevenden, iii) collega’s die misbruik maken van bepaalde autoriteit, iv) en v) collega’s die verantwoordelijkheden te pas en te onpas overdragen. Deze thema’s suggereren sterk dat virtueel pesten bedoeld is om het werk en de productiviteit van werknemers te controleren, misbuiken en/of negatief te beïnvloeden.
Wat zijn de oorzaken van pesten op de virtuele werkvloer?
Als laatste, deden de onderzoekers onderzoek naar de oorzaken van pesten op de werkvloer. Een van redenen was dat virtueel pesten, in het voordeel van de pester, plaats kan vinden zonder getuigen, wat het een relatief toegankelijke manier van pesten maakt. Daarnaast argumenteerden de onderzoekers vertrouwensband tussen werknemers onderling en leidinggevenden zich minder eenvoudig manifesteert wanneer er sprake van een, hoofdzakelijk, virtuele relatie, hetgeen ertoe leidt dat pestgedrag gemakkelijker wordt geaccepteerd alsmede minder snel herkend wordt. Ook biedt een virtuele werkomgeving/ werkrelatie beperkte mogelijkheden om problemen op te lossen. Met name zijn er beperkte mogelijkheden om problemen op te kunnen lossen die intimiderend gedrag vergemakkelijken. Als laatste oorzaak opperden de onderzoekers dat leidinggevenden en andere collega’s virtuele medewerkers in mindere mate kunnen beschermen tegen pesters, waardoor de virtuele werkomgeving pesters nagenoeg faciliteert.
Pesten in de virtuele werkomgeving bestaat echt en kan serieuze negatieve gevolgen hebben voor slachtoffers. Besteed daarom niet alleen aandacht aan pesten op de fysieke werkvloer, maar denk ook aan pesten dat mogelijk plaatsvindt buiten het zichtveld, in een virtuele omgeving bijvoorbeeld.
Dr. Elroy Boers is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Montreal. Zijn onderzoek richt zich op het mentaal welzijn van mensen in de hedendaagse maatschappij. Daarnaast is hij de medegrondlegger van wetenschappelijk adviesbureau Science for Strategy.
Lees hier meer blogs van Dr. Elroy Boers
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.