Door de recente ontwikkelingen bij het televisieprogramma The Voice of Holland staat ongewenst gedrag in een professionele omgeving hoog op de agenda. Met goed beleid kun je een hoop ellende voor werknemers voorkomen. Ga nu aan de slag met preventief beleid tegen ongewenst gedrag op de werkvloer.
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer gaat overigens verder dan alleen ongewenste seksuele aandacht van collega’s en leidinggevenden. Ook pesten en intimidatie, en heel soms zelfs fysiek geweld, kunnen het gevolg zijn van machtsverschillen in een bedrijf.
Ongewenst gedrag op de werkvloer
Om te weten wat je kunt doen tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, is het goed om te kijken wat er allemaal valt onder de noemer psychosociale arbeidsbelasting. (PSA). Ongewenst gedrag is gedrag op het werk dat een werknemer als bedreigend, vernederend of intimiderend beschouwt. Denk aan discriminatie, pesten, agressie, geweld en seksuele intimidatie. Al deze zaken kunnen leiden tot (langdurig) verzuim. Dit heeft financiële gevolgen, maar leidt vaak ook tot een slechte werksfeer, verminderde betrokkenheid en een lagere productie. Genoeg redenen om werkt te maken van preventief beleid tegen ongewenst gedrag!
Beleid tegen ongewenst gedrag
Als je preventief beleid vormgeeft, begin dan altijd met het in kaart brengen van de risico’s met een RI&E. Dit kunt je op verschillende manieren doen. We hebben dit op een rijtje gezet in onze praktische toepassing ‘Preventief beleid ongewenst gedrag’ op Sdu HSE. Het verdiepingsartikel is nu gratis toegankelijk. Bekijk ‘m hier
- Beleid tegen ongewenst gedrag
- Duidelijke normen en waarden
- Aanpak werkplekken
- Vertrouwenspersoon
- Klachtenprocedure
- Voorlichting over ongewenst gedrag
- Trainen werknemers en leidinggevenden
Verplichte maatregelen
De Arbowet verplicht werkgevers op grond van art. 2.15 Arbobesluit om maatregelen te nemen om PSA te voorkomen of te beperken. Doet hij dit niet dan riskeert hij sinds juli 2019 een forse boete. De inspectie SZW heeft vanaf dat moment namelijk de regels aangescherpt. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het geconstateerde gebrek bedraagt de boete maximaal € 4.500,-.
In Den Haag ligt al enige tijd een voorstel om in bedrijven een vertrouwenspersoon verplicht te stellen via een wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet.
Risico’s in kaart brengen
Een RI&E toont de risico’s op ongewenst gedrag. Als er reële risico’s lijken te zijn, dan is een verdiepend onderzoek naar de mogelijke oorzaken nodig. Dit kan worden uitgevoerd door de organisatie zelf, een professional zoals een arbeids- en organisatiedeskundige of een -psycholoog.
Preventieve stappen
Bij preventief beleid is het uiteraard belangrijk dat directie, management en leidinggevenden zelf het goede voorbeeld geven. Zij moeten ook consequent communiceren over de gewenste bedrijfscultuur. Dit kan bijvoorbeeld met een intentieverklaring of een gedragscode. Betrek altijd uw medewerkers bij deze stappen. Door inbreng vanuit de werkvloer vergroot je het draagvlak voor de gedragsregels. Welke preventieve stappen je nog meer kunt nemen, zetten wij uiteen in onze praktische toepassing.
Online startpunt voor HSE-experts
Als er ondanks je preventieve maatregelen toch incidenten plaats vinden, is het zorgvuldig en vertrouwelijk steun bieden aan het slachtoffer en de juist begeleiding van de vermeende dader het allerbelangrijkst. Op het online kennisplatform Sdu HSE gaan we dieper in op de stappen die in beeld kunnen komen bij de aanpak van ongewenst gedrag.
Wil je aan de slag met preventief beleid om ongewenst gedrag op het werk te voorkomen? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Download dan nu gratis onze praktische toepassing ‘Preventief beleid ongewenst gedrag’.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.