In de periode 2015-2020 was ongeveer 1 op de 10 werknemers een overmatig of zware drinker en gebruikte 1 op de 10 werknemers in het afgelopen jaar drugs. Dat blijkt uit onderzoek naar het alcohol- en drugsgebruik onder werknemers in Nederland van TNO en het Trimbos-instituut. Van alle werknemers in het onderzoek heeft 2,7 procent te maken gehad met een arbeidsongeval. Daarbij wordt geen relatie gevonden met alcohol of drugsgebruik.
Horeca vaak zwaar gedronken en drugs gebruikt
In de periode 2015-2020 dronk gemiddeld 8,6 procent van de werknemers in Nederland overmatig en 10,1 procent zwaar. Daarnaast had 10,4 procent van de Nederlandse werknemers drugs gebruikt. De onderzoekers zien een licht dalende trend van overmatig of zwaar alcoholgebruik en een stijging van drugsgebruik. Dat is vergelijkbaar met de algemene Nederlandse bevolking in diezelfde periode. Net als onder de algemene Nederlandse bevolking gebruiken mannen op de werkvloer vaker alcohol en drugs dan vrouwen en jongeren vaker dan ouderen.
Download whitepaper: ‘Drank en Drugs op de werkvloer’
Het middelengebruik verschilt duidelijk per sector. In de horeca wordt beduidend vaker overmatig (13,1 procent) of zwaar (17,3 procent) gedronken en vaker drugs gebruikt (23,2 procent) dan in andere sectoren. Ook werknemers in de ICT (13,9 procent) en zakelijke dienstverlening (13,9 procent) gebruiken vaker drugs dan werknemers in andere sectoren. Het alcoholgebruik is juist relatief hoog in de sectoren bouw en landbouw.
Relatie middelengebruik en arbeidsongevallen
Van alle werknemers in het onderzoek heeft 2,7 procent te maken gehad met een arbeidsongeval. Daarbij wordt geen relatie gevonden met alcohol of drugsgebruik. Als gekeken wordt naar individuele sectoren zien de onderzoekers in een paar sectoren wel een relatie. In de bouw rapporteren zware drinkers vaker een arbeidsongeval dan niet-zware drinkers. In de sectoren industrie, handel, horeca en zakelijke dienstverlening hangt het gebruik van drugs samen met het vaker voorkomen van arbeidsongevallen. Onduidelijk is of middelengebruik leidt tot ongevallen of dat het doormaken van een ongeval leidt tot het (overmatig) gaan gebruiken van alcohol en drugs.
Resultaten
De correlaties tussen alcohol, drugs en werkfactoren zijn over het algemeen laag, maar wel significant concluderen de onderzoekers:
- Er is een ongunstige correlatie tussen overmatig en zwaar drinken als ook drugsgebruik én (1) gevaarlijk werk, (2) arbeidsongevallen, en (3) leidinggevende met oog voor welzijn.
- Er is een gunstige correlatie tussen overmatig en zwaar drinken als ook drugsgebruik én (1) emotioneel belastend werk, (2) hoge taakeisen, en (3) een hoog verzuimpercentage.
- Er is een ongunstige correlatie tussen overmatig en zwaar drinken en hoge veiligheidscultuur, en een gunstige correlatie tussen drugsgebruik en veiligheidscultuur.
- Een aanspreekpunt voor veilig en ongezond werken komt vaker voor daar waar er veel overmatige drinkers zijn, maar minder vaak daar waar veel zware drinkers of drugsgebruikers zijn.
Veiligheidsrisico
Werknemers die binnen een organisatie werken onder invloed van alcohol of drugs kunnen hierdoor worden beperkt in hun functioneren wat een veiligheidsrisico kan leveren voor zichzelf, voor hun collega’s en voor hun omgeving. Werkgevers mogen werknemers echter niet testen op het gebruik van alcohol en drugs. Een uitzondering geldt voor specifieke beroepen, zoals piloot of treinmachinist, waar dit bij wet is vastgelegd.
Werkgevers geven aan steeds meer geconfronteerd te worden met de gevolgen van middelengebruik. De wens van werkgevers is een verruiming van het testbeleid. Momenteel ontbreekt wetenschappelijk inzicht over het effect van AD-testen op het werk. Ook ontbreken cijfers over de omvang en impact van middelenproblematiek in relatie tot werk, zoals veiligheid, bedrijfsongevallen en verzuim. Deze cijfers zijn nodig om een eventuele wetswijziging voor het verruimen van het testbeleid te kunnen onderbouwen, aldus TNO en Trimbos.
Download whitepaper Alcohol en drugs op het werk
Drank en drugs op de werkvloer beïnvloeden meer dan je denkt! Pak het probleem serieus aan. Goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid voorkomt een lelijke kater. Jouw werknemer gebruikt drugs of alcohol op het werk. Mag je dan een alcohol en drugstest uitvoeren? Of is ontslag mogelijk? Wat je het beste kunt doen, lees je in ons gratis whitepaper.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.