Vakbond NU’91 voor zorgprofessionals wil meer aandacht voor seksueel overschrijdend gedrag in de verschillende zorg-cao’s en de beroepscode. Ook moet er een landelijk meldpunt komen waar iedere zorgprofessional, zonder tussenkomst van de werkgever, melding kan doen van ongewenst gedrag.
In 2021 gaf 21 procent van de vrouwelijke werknemers van 15 tot 25 jaar aan te maken hebben gehad met ongewenste seksuele aandacht van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Dit blijkt uit de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS, die in het laatste kwartaal van 2021 is uitgevoerd onder 50 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken
Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Een pasklare oplossing voor het probleem is er niet. Daarom moeten we ervoor zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaarder wordt. Verzorgenden en verpleegkundigen durven zich vaak niet uit te spreken op het moment dat ze dit ongewenste gedrag ervaren. Bijvoorbeeld uit schaamte of door schuldgevoelens. Of omdat de werkgever het nog te vaak onder de pet houdt of bagatelliseert. Daarom starten we een landelijk meldpunt. Iedere zorgprofessional kan hier terecht zodra zij tijdens het werk te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.”
Gedragscode
Verder pleit de vakbond ervoor dat in iedere zorgorganisatie een gedragscode verplicht wordt. Hierin moet duidelijk omschreven staan welk gedrag van patiënten wel en niet geaccepteerd wordt en wat de consequenties zijn. Dat betekent in het ergste geval dat de zorgverlening wordt gestaakt. Salden: “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen onderdeel van het vak. En het hoort er niet bij, zoals vaak wordt gezegd.”
Voorlichting en scholing
Andere belangrijke punten zijn scholing en voorlichting over het onderwerp. Salden: “Op alle zorgopleidingen moet seksueel grensoverschrijdend gedrag een verplicht lesonderdeel worden. Daarom gaan we hierover met opleidingen in gesprek. Binnen zorgorganisaties moet dit onderwerp ieder half jaar met alle werknemers besproken worden. Zodat verpleegkundigen en verzorgenden weten wat ze kunnen doen als er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag.”
Wil je alle actiepunten van NU’91 uitgebreid teruglezen? Klik dan hier.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.