Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in het eerste kwartaal van 2022 gestegen tot 6,3 procent. Dat blijkt vrijdag 10 juni uit cijfers van het CBS. Het is het hoogste percentage dat het statistiekbureau ooit heeft gemeten. In dezelfde periode van 2021 was het verzuim 4,8 procent.
Gezondheids- en welzijnszorg
In de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg verzuimden werknemers het meest (8,9 procent). In de financiële dienstverlening lag het ziekteverzuim het laagst (3,4 procent). In de horeca nam het verzuim het snelst toe met 2,1 procent.
In de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim bovengemiddeld: 10,4 procent in het eerste kwartaal van 2022 en 8,6 procent een jaar eerder. In de kinderopvang was het verzuim 10,0 procent.
Niet eerder werd in een bedrijfstak of branche een verzuim van 10,0 procent of meer gemeten. Vergeleken met een jaar eerder was het verschil het grootst in de kinderopvang (van 6,9 naar 10,0 procent) en in de branche huisartsen en gezondheidscentra (van 5,4 naar 9,7 procent).
Positieve COVID-19-test
Het CBS bepaalt de kwartaalcijfers over ziekteverzuim aan de hand van een enquête onder bedrijven. Daaruit is niet af te leiden met welke klachten werknemers verzuimen. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), eens per jaar uitgevoerd door CBS en TNO, blijkt dat ruim acht procent van alle werknemers in 2021 ruim 8 procent aangaf dat door een test is bevestigd dat de belangrijkste klachten bij hun meest recente verzuim werden veroorzaakt door Covid-19. Dat is meer dan in 2020, toen ruim 2 procent aangaf hiermee te hebben verzuimd, aldus het CBS.
Van alle bedrijfstakken had de zorg naar verhouding de grootste groep werknemers die verzuimde vanwege een bevestigde Covid-19-besmetting, namelijk 11 procent. Ook in de bouw en in de handel was dit met 9 procent bovengemiddeld.
Griep of verkoudheid
Griep of verkoudheid werd het vaakst genoemd als de oorzaak voor het laatste verzuimgeval. In 2021 ging het om 30 procent van de werknemers. Na griep of verkoudheid worden psychische klachten, overspannenheid en burn-out (6 procent) het meest genoemd. Van alle werknemers gaf 24 procent aan nog nooit te hebben verzuimd.
Lees meer: CBS
Sdu HSE helpt het arbo- en veiligheidsbeleid naar een hoger plan te tillen
Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.