Werken in de kou, met sneeuw, regen of wind is niet prettig. Bijna twintig procent van de Nederlandse werknemers heeft regelmatig last van de kou op het werk. Bij lage temperaturen presteer je minder goed en krijg je zere tenen en handen. Ook kan werken in de kou zonder goede bescherming zorgen voor onderkoeling of zelfs bevriezing. Bescherm jezelf dus zo goed mogelijk.
Door kou neemt het risico op arbeidsongevallen toe. Een werknemer met koude, stijve handen, is bijvoorbeeld minder behendig. Hierdoor kan hij werkinstrumenten lastiger op de juiste manier bedienen. Of de werkomgeving zelf vormt een risico, door gladheid en kans op uitglijden. Andere arbeidsrisico’s zijn bijvoorbeeld: onderkoeling, bevriezing en verkoudheid of griep.
Wat staat er in de Arbowet?
De Arbowet bepaalt niet dat je niet mag werken als de temperatuur zakt onder een bepaald aantal graden Celsius. De wet bepaalt dat je als werkgever moet zorgen dat de (minimum-) temperatuur geen gevaar oplevert voor de gezondheid van uw werknemers.
Dit kun je als werkgever doen:
- Zorg voor voldoende en goed werkende warmtebronnen.
- Plaats een overkapping of windschermen tegen regen en wind.
- Voorzie metalen gereedschap van isolerend materiaal.
- Stel persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar (PBM’s)
- Bied beschermende kleding aan zoals waterafstotende kleding en handschoenen
- Verkort de duur van de werkzaamheden.
- Zorg voor warme dranken.
- Wissel werkzaamheden af met werk op een warme werkplek.
- Maak werk- en rustschema’s om piekarbeid te voorkomen.
- Geef uw werknemers droogrekken en heat-packs.
- Vertel je werknemers hoe ze het best met kou om kunnen gaan.
Koudetoeslag
Kou tijdens het werk is oncomfortabel, maar soms onvermijdelijk. Denk aan weg- en waterwerken in de wintermaanden of werk in de offshore waar vocht en wind voor heel lage temperaturen zorgen. Ook zijn er productieruimten of koelcellen waar het structureel koud is. Ook hier geldt dat je je werk veilig en gezond moet kunnen doen en dat de werkgever daarvoor voldoende maatregelen treft. Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.
Risico-inventarisatie en –evaluatie
Heb je vaker te maken met kou? Dan is het belangrijk een verdiepingsonderzoek uit te voeren bij je Risico-inventarisatie en -evaluatie. Meer over de RI&E vind je hier
Sdu HSE online
Belangrijk werk vraagt om gezaghebbend advies. Bij de steeds complexere veiligheidsvoorschriften en werkmethoden is het goed om te kunnen vertrouwen op een snel, actueel en zorgvuldig onderbouwd advies. Met behulp van Sdu HSE beantwoordt u vragen vanaf de werkvloer en vanuit het management snel en accuraat.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.