Goed ventileren zorgt voor een betere luchtkwaliteit en beperkt de verspreiding van virusdeeltjes, bijvoorbeeld van het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft maandag een handreiking gepubliceerd met tips voor gebouweigenaren en –beheerders om op de juiste manier te ventileren.
In afgesloten ruimtes wordt lucht steeds viezer. Die vervuiling gaat sneller als er meer mensen in de ruimtes aanwezig zijn. Door ventilatie stroomt er frisse lucht naar binnen. Dat is nodig om de luchtkwaliteit goed te houden. Goed ventileren zorgt voor een gezond binnenklimaat in gebouwen.
Als er onvoldoende frisse lucht in een gebouw komt, dan kan dat bij de aanwezige personen klachten veroorzaken. Zoals vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen virusdeeltjes zich zonder ventilatie beter verspreiden. Dus ook het coronavirus, aldus het ministerie.
Vijf basistips
De handreiking bevat vijf tips voor goede ventilatie:
- Zet gevelroosters en klepramen open en houd ze schoon. Vervuilde roosters laten minder frisse lucht door.
- Zet ramen op een kier. Het op een kier zetten van ramen is alleen in oudere gebouwen nodig, waar geen andere ventilatievoorzieningen aanwezig zijn. Nieuwere gebouwen hebben meestal een mechanische ventilatie.
- Zorg voor goed onderhoud en de juiste afstelling van mechanische ventilatie. Een mechanische ventilatie werkt het best als het systeem:
- Goed is afgesteld.
- Jaarlijks is onderhouden.
- In de juiste stand staat, die past bij het gebruik van de ruimte.
- Beperk het aantal mensen in een ruimte. Laat niet meer mensen in een ruimte toe dan het ventilatiesysteem aankan. Wil je als eigenaar of beheerder weten hoeveel mensen er in een binnenruimte kunnen? Neem dan contact op met een deskundige.
- Gebruik een CO2-meter als die in de ruimte aanwezig is. Een CO2-meter vertelt hoeveel koolstofdioxide in een ruimte is. Die stof zit in uitgeademde lucht. Het CO2-niveau geeft een schatting van de hoeveelheid frisse lucht. Bij een hoge waarde is extra ventileren nodig.
Deze basistips voor het goed ventileren van een publieke ruimte zijn op verzoek van VWS door TNO opgesteld.
Lees meer: Rijksoverheid
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.