Het advies om thuis te werken is versoepeld in ‘werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.’ Wel moeten overvolle werkvloeren worden voorkomen, schrijft demissionair staatssecretaris Wiersma (SZW) in een Kamerbrief over onder andere de versoepeling van het thuiswerkadvies.
Werkgevers en werknemers zijn verantwoordelijk om afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis. Het is belangrijk oog te hebben voor goed werkgeverschap, gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en mentale vitaliteit van werkenden. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers en werknemers piekbelasting in het openbaar vervoer (OV) en het overvolle werkvloeren voorkomen en letten op het welzijn van werkenden. Als een werknemer klachten heeft, dan laat hij of zij zich testen en werkt tot die tijd thuis. Op 1 november zal het kabinet een nieuwe afweging maken of huidige coronamaatregelen, waaronder het versoepelen van het thuiswerkadvies, nog passend zijn, schrijft Wiersma.
Werkomgeving
Een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis kan per werkomgeving verschillen, aldus de staatssecretaris. Velen werkenden hebben in het begin moeten wennen aan het thuiswerken. We moeten nu weer wennen aan het vinden van een nieuwe balans tussen thuiswerken en op locatie. Het vraagt tijd om dat in te regelen. Er zullen wellicht werkenden zijn, die zich nog niet helemaal comfortabel voelen bij het weer terug naar kantoor gaan. Het kabinet vraagt daarom aan werkgevers en werknemers met elkaar te overleggen over het vinden van een nieuwe balans en daarmee te voorkomen dat iedereen meteen weer tegelijk naar kantoor gaat.
Werkkostenregeling
Het ministerie van Financiën heeft vorige week maandag de Kamer geïnformeerd over een wetsvoorstel voor een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling voor de vergoeding van bepaalde thuiswerkkosten. van maximaal 2 euro per thuisgewerkte dag of deel daarvan. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen werkgevers per 1 januari 2022 gebruik maken van deze gerichte vrijstelling voor thuiswerkkosten.
Voor de kosten verbonden aan het inrichten van een werkplek thuis, met inbegrip van bureaustoel en bijvoorbeeld een computer en mobiele telefoon, bestaan al zogenoemde gerichte vrijstellingen. Deze bieden de werkgever nu al de mogelijkheid deze categorie kosten vrij van loonheffingen te vergoeden.
RI&E
Werkgevers en werknemers moeten in deze fase van de coronapandemie het gesprek over mentale en fysieke arbeidsklachten blijven voeren. In zijn brief vraag Wiersma namens het kabinet blijvend aandacht voor het actualiseren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op de nieuwe situatie.
Het is belangrijk dat bedrijven, werkgevers en werknemers, ervaring op doen met hybride werken en deze ervaringen, goed en slecht, met elkaar delen. Het kabinet zal daarvoor rondetafelgesprekken, webinars en werkbezoeken organiseren. Ervaringen kunnen zijn:
- Hoe verloopt het maken van afspraken binnen teams en afdelingen?
- Hoe pakt de combinatie van thuiswerken en werken op locatie in de praktijk uit?
- Is er een win-win uitkomst en wat draagt daaraan bij?
Ook komen er pilots waarmee de combinatie van werken thuis en op kantoor wordt uitgeprobeerd, zodat werkgevers en werknemers hier collectief van kunnen leren:
- Hoe zorg je ervoor dat de combinatie van thuiswerken en op locatie werken een positieve uitwerking heeft op zowel de werknemer, de werkgever, de productiviteit als op de samenleving?
- Hoe kunnen we daarbij leren van de verschillende aanpakken?
De ervaringen en lessen uit deze pilots zullen onder gedeeld worden via Hoewerktnederland.nl. Sociale partners kunnen suggesties voor pilotorganisaties doen.
Na corona
Als er geen coronamaatregelen meer nodig zijn zal hybride werken per organisatie maatwerk blijven, verwacht Wiersma. Uit diverse onderzoeken blijkt dat werkgevers en werknemers, na corona, de voorkeur geven aan een mengvorm van thuiswerken en werken op kantoor of een locatie elders. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat 50 procent van de werkgevers waar momenteel thuis wordt gewerkt denkt dat het deels thuiswerken blijvend is. Werknemers die kunnen thuiswerken willen dit ook na de coronapandemie voor minimaal 40 procent van de tijd blijven doen.
De TNO NEA-Covid19 meting van maart 2021 laat een vergelijkbaar beeld zien. Eén op de vier thuiswerkers wil ook na de crisis grotendeels vanuit huis blijven werken en 42 procent geeft aan thuiswerken te willen combineren met werken op locatie.
Het kabinet heeft de Sociaal Economische Raad (SER) advies gevraagd over hybride werken na corona. Wiersma verwacht de Kamer begin 2022 over het advies te kunnen informeren.
Lees meer: Rijksoverheid
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.