Verdieping uit het platform Sdu HSE – De arbeidshygiënische strategie
Onderstaand verdiepingsartikel komt uit ons betaalde online platform Sdu HSE. Lees hoe u vorm geeft aan de arbeidshygiënische strategie, zodat medewerkers ook in tijden van het Coronavirus (SARS-CoV-2) virus veilig kunnen werken.
Bij het zorgdragen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden van werknemers verlangt de Arbowet dat maatregelen om veiligheids- en gezondheidsrisico’s in een bepaalde volgorde worden genomen. Daarbij moet allereerst naar de bron van het probleem worden gekeken. Dat wordt een arbeidshygiënische strategie genoemd.
Wat is de arbeidshygiënische strategie?
De arbeidshygiënische strategie (Arbeidsomstandighedenbesluit, artikel 4.4.) houdt in dat je de beheersmaatregelen volgens een hiërarchische volgorde toepast.
Deze volgorde is:
-
Niveau 1 elimineren van de bron
-
Niveau 2 maatregelen in de overdrachtsweg van bron naar mens
(maatregelen aan de bron en direct om de bron)
-
Niveau 3 maatregelen in de omgeving
-
Niveau 4 organisatorische maatregelen
-
Niveau 5 persoonlijke beschermingsmiddelen
De maatregelen op de verschillende niveaus – die hierna worden toegelicht – hebben nadrukkelijk een hiërarchische volgorde. De werkgever moet dus eerst de mogelijkheden op een hoger niveau onderzoeken, voordat besloten wordt tot maatregelen uit een lager niveau. Je mag alleen maatregelen op een lager niveau nemen als daar goede redenen voor zijn (technische, uitvoerende en economische redenen): het redelijkerwijsprincipe.
Het redelijkerwijsprincipe
Bij de uitvoering van de arbeidshygiënische strategie geldt het redelijkerwijsprincipe. Dit zegt dat maatregelen op een lager niveau in de AH-strategie enkel aanvaardbaar zijn als er goede redenen zijn waarom de maatregelen op een hoger niveau niet haalbaar zijn. Dit moet met goede argumenten worden onderbouwd en die kunnen technisch, organisatorisch en economisch van aard zijn. Die afweging geldt voor elk niveau opnieuw. Bij dit principe gelden de volgende overwegingen:
De ernst van de blootstelling. Bij giftige stoffen is het nemen van bronmaatregelen belangrijker dan bij minder giftige stoffen.
De technische haalbaarheid. De te kiezen maatregel moet verkrijgbaar zijn. De werkgever hoeft geen researchwerk uit te voeren en nieuwe producten te ontwikkelen voor het veilig kunnen werken.
De economische haalbaarheid. De kosten van de maatregel moeten in verhouding staan tot het effect ervan. Hierbij wordt veelal een vergelijking gemaakt met de maatregelen bij vergelijkbare werkzaamheden in andere bedrijven. Als een bedrijf een maatregel niet onmiddellijk kan bekostigen, moet het een Plan van Aanpak maken dat gefaseerd over een aantal jaren wordt uitgevoerd en erop gericht is.
Bij risico’s van carcinogenen en biologische agentia, mag je alleen een stap lager in de hiërarchie doen als een hogere maatregel technisch niet uitvoerbaar is. Economische oorzaken mag je voor deze twee groepen niet aanwenden als reden voor het toepassen van maatregelen op een lager niveau. Wat in deze situaties technisch uitvoerbaar is, wordt in artikel 4.16, vierde lid van het Arbeidsomstandigheden¬besluit toegelicht.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.