Hoe komen we als samenleving stap voor stap in beweging? Een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarvoor is het nodig dat we ons allemaal instellen op een lange periode in een anderhalvemetersamenleving. Bedrijven en organisaties maken daarvoor kansrijke plannen (protocollen). Naast deze plannen worden ook de bredere effecten van openstelling van nu gesloten branches bekeken. Bijvoorbeeld voor de belasting van openstelling op het OV en de publieke ruimte. Dit gebeurt natuurlijk in nauwe samenwerking met de experts. Tijdens die anderhalvemetersamenleving kunnen we het virus beheersen totdat er voldoende bescherming is.
Waarom zijn er corona protocollen nodig?
Protocollen zijn nodig om de algemene regels van het RIVM te vertalen naar de realiteit van de openbare ruimte, de werkvloer, het sportveld of de school. Dat vereist maatwerk:
Hoe houd je 1,5 meter afstand in een kantoortuin? Hoe voorkom je dat medewerkers bij elkaar hoeven te zitten met lunch? Hoe voorkom je dat mensen in rijen dichtbij elkaar komen te staan? Branches hebben zelf het beste zicht op de eigen praktijk. Daarom zijn protocollen op brancheniveau nodig.
Wat staat er in die corona protocollen?
De protocollen geven concrete invulling aan de richtlijnen van het RIVM. Dat gaat over afstand houden, over hygiëne en over bescherming. Daarnaast moeten de protocollen helder zijn in de communicatie naar alle groepen. Wat wordt er verwacht van medewerkers, en wat van klanten? Hoe moet een bedrijfsleider de werkvloer inrichten? Visualisaties kunnen hier behulpzaam bij zijn. Ook moeten de protocollen ingaan op handhaving. De branche zelf is hier als eerste verantwoordelijk voor.
Wie maken deze corona protocollen?
Protocollen worden in het algemeen opgesteld door de branchevereniging horend bij de sector. Daarbij worden zij in veel gevallen ondersteund door de werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland. Ook werknemers moeten daarbij worden betrokken, bijvoorbeeld via vakbond(en). Ook overheden kunnen opsteller van protocollen zijn in de gevallen waarbij zijzelf belangrijke stakeholder zijn. Bijvoorbeeld als zij werkgever zijn.
Kan ik zelf een protocol aanleveren?
Protocollen worden in het algemeen opgesteld door de branchevereniging horend bij de sector. Daarbij worden zij in veel gevallen ondersteund door de werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland. Neem hiervoor contact op met uw branchevereniging.
Mag een bedrijf of sector weer open als er een protocol is opgesteld dat rekening houdt met de richtlijnen van het RIVM?
- Nee, het kabinet besluit of maatregelen versoepeld kunnen worden en bepaalde sectoren open mogen. Dit kan alleen als het algemene besmettingsrisico in Nederland omlaag is gebracht.
- Het openstellen van sectoren heeft in veel gevallen niet alleen gevolgen voor de werknemers en klanten of bezoekers, maar ook voor de drukte in het openbaar vervoer en de openbare ruimte. Deze factoren wegen daarom mee in het besluit of een sector open kan.
- Het kabinet roept alle sectoren op protocollen te maken, die beschrijven hoe de richtlijnen van het RIVM naar de praktijk vertaald kunnen worden.
- Voor sectoren die op dit moment open zijn, dragen protocollen bij aan het veilig werken en winkelen. Voor de sectoren die momenteel gesloten zijn, is een protocol waarin de richtlijnen van het RIVM zijn uitgewerkt, één van de voorwaarden om veilig open te kunnen.
Worden de protocollen getoetst door de overheid?
- Protocollen worden in het algemeen opgesteld door de branchevereniging. Daarbij worden zij in veel gevallen ondersteund door de werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland en de vakbonden.
- De overheid adviseert de brancheverenigingen daarbij. Bijvoorbeeld over het waarborgen van voldoende afstand tussen werknemers en klanten en de betrokkenheid van werknemers bij de protocollen.
Bron: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.