De huidige thuiswerkers willen ook na de pandemie vaak vanuit huis blijven werken. Naar kantoor gaan willen ze vooral vanwege sociale contacten en samenwerken. Geconcentreerd werken doen zij juist liever thuis. Dit blijkt uit de derde meting van het NEA-Covid-19 onderzoek “De impact van de Covd-19 pandemie op werknemers. Een jaar in de crisis” dat TNO heeft gepubliceerd.
Bijna 1 op de 4 thuiswerkers wil grotendeels of volledig thuiswerken. De helft werkt graag thuis en op locatie. Gemiddeld willen ze dan 18 uur thuiswerken. De aard van het werk, minder reistijd en betere productiviteit zijn belangrijke redenen om in de toekomst (deels) thuis te willen werken. In maart gaf 51 procent van de werknemers aan dat zij volledig op locatie werkten, nog eens 14 procent werkte deels op locatie en deels thuis. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de vorige meting in het najaar van 2020, aldus TNO. Voor veel mensen blijkt thuiswerken helemaal geen optie. Negen op de 10 werknemers op locatie geeft aan dat zij hoe dan ook niet volledig thuis kunnen of willen werken.
Download flyer ‘Comfortabel thuiswerken’
Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk en productief thuis kunt werken, ook al heb je niet de beschikking over een volledig ingerichte werkplek? Download nu de ‘Comfortabel thuiswerken’ waarmee wij u graag op weg helpen.
Werkprivé-balans
De werkprivé-balans is ongeveer even vaak een reden om op locatie te werken als om thuis te willen werken. Vooral voor mensen tussen de 30 en de 49, die veelal jonge kinderen hebben, willen om die reden thuiswerken. Het sociale aspect is veruit de belangrijkste reden om weer naar kantoor te gaan, zowel om het samenwerken als vanwege de sociale contacten met collega’s. Ongeveer 1 op de 4 werknemers denkt thuis onvoldoende zichtbaar te zijn en wil weer (deels) op locatie gaan werken om de carrièreperspectieven te verbeteren. Voor werknemers onder de 30 geldt dat voor bijna 4 op de 10.
Afstand houden
Acht op de 10 locatiewerkers geeft aan dat de corona maatregelen op het werk vaak of altijd worden nageleefd. Afstand houden op het werk is nog wel lastig. De helft van de werknemers lukt het niet om afstand te houden tot klanten/leerlingen/patiënten en een derde niet om afstand te houden van collega’s. Vooral in de zorg en het onderwijs is het lastig om afstand te houden.
Met milde klachten bleef 7 op de 10 locatiewerkers vaak of altijd thuis, terwijl 13 procent aangaf nooit thuis te blijven. Hoewel 80 procent van de werknemers op locatie aangeeft dat de maatregelen worden nageleefd is 1 op de 6 bang om op het werk met corona besmet te raken, blijkt uit het onderzoek. De angst om besmet te raken met corona is het hoogste in het onderwijs (31 procent). Ongeveer 1 op de 5 werknemers op locatie denkt het afgelopen jaar besmet te zijn geweest met corona. Ruim 7 procent van alle locatiewerkers denkt op het werk besmet te zijn geraakt met corona.
NEA versus RIVM
De cijfers over thuiswerken uit het NEA-COVID-19 onderzoek zijn niet goed vergelijkbaar met de op het corona dashboard weergegeven cijfers uit het gedragsonderzoek van het RIVM. De TNO data bevat alleen werknemers terwijl de RIVM data ook zelfstandigen bevat. Ook presenteert TNO thuiswerken onder alle werknemers terwijl het RIVM cijfers over thuiswerken onder mensen die kunnen thuiswerken weergeeft, aldus TNO.
Lees meer: TNO
SDU HSE
De flyer is ontwikkeld voor het online platform Sdu HSE. Ook vind je hier wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.