Werknemers kunnen hun werk gemakkelijker laten aansluiten bij hun thuissituatie. Ze hebben meer zeggenschap over werktijden en indeling van werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat de voor- en nadelen van thuiswerken voor en in coronatijd onder de loep nam.
Het SCP adviseert overheid en werkgevers met werknemers afspraken te maken over de balans tussen betaald werk en privéleven en actief te sturen op de kwaliteit van werk: als werk aantrekkelijker is, wordt het ook aantrekkelijker om meer uren te werken. Het advies aan werkgevers is dan ook om na afloop van de coronamaatregelen werknemers de keuze te geven of ze willen thuiswerken en hoe vaak ze dat doen, omdat thuiswerken niet voor iedere werknemer voordelen heeft.
‘Voor 1 op de 10 werknemers die in coronatijd veel uren thuis werkten was deze manier van werken juist erg belastend.’ Ook kan het zijn dat werknemers minder gaan thuiswerken dan ze nu aangeven, omdat ze bang zijn dat ze anders een negatief signaal afgeven aan hun werkgever, zelfs als deze wel keuzemogelijkheden biedt. Maar de gemiddelde thuiswerker wil na afloop van de coronamaatregelen blijvend meer vanuit huis werken en verwacht dat ook grotendeels te kunnen realiseren, aldus het SCP.
Vrouwen met jonge kinderen
De overheid stimuleert thuiswerken om zo de arbeidsdeelname van mensen met zorgtaken te vergroten. Maar uit het SCP-onderzoek blijkt dat vrouwen met zorgtaken voor jonge kinderen geen verbetering in hun werk-privé balans ondervinden als ze gaan thuiswerken. Zij kunnen minder vaak dan vaders met jonge kinderen thuis ongestoord werken. Een verklaring hiervoor is dat kinderen met een vraag of behoefte misschien eerder naar hun moeder toe gaan als die thuiswerkt. Ook als deze vrouwen voor de coronapandemie gingen thuiswerken, toen thuiswerken een eigen keuze was, verbeterde hun werk-privé balans niet. Het SCP verwacht daarom dat moeders met jonge kinderen niet meer uren zullen gaan werken als ze de optie hebben om vanuit huis te werken.
Lees meer: SCP
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.