Staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) wil een agenda voor de toekomst van het thuiswerken opstellen waarmee SZW, SER, sociale partners, werkgevers en werkenden beter kunnen anticiperen op de ontwikkelingen in verband met thuiswerken ‘nu maar ook voor de periode na corona’. Dat schrijft hij in een Kamerbrief over gezond en veilig thuiswerken.
De komende periode gaat de staatsecretaris met de SER in gesprek met werkgevers, werknemers, professionals, deskundigen en wetenschappers. Ook zal hij hier de sociale partners bij betrekken. Centraal staat de vraag: Hoe gaan we ons werk in de toekomst optimaal vormgeven, wat is een goede balans tussen op kantoor en thuiswerken? Van ’t Wout zal in het eerste kwartaal van 2021 een adviesaanvraag richting de SER doen over het thuiswerken in de toekomst bezien van uit arbeidsomstandigheden.
Fysieke en mentale belasting
Van ’t Wout stelt dat bij het langdurig thuiswerken zoals we dat nu doen het steeds duidelijker wordt dat het gezond en veilig werken ook thuis een belangrijke randvoorwaarde is gezien de fysieke en mentale belasting die hiermee gepaard gaat. ‘Het thuiswerken gaat gepaard met veel beeldschermwerk en een toename van herhalende bewegingen. Ook het langdurig zitten en het krijgen van onvoldoende beweging is een risico voor thuiswerkers.’
Sociale contact
Werknemers missen hun collega’s en ook het sociale contact met klanten. Verder zien we bijvoorbeeld bij met name bij groepen als jonge werknemers en werknemers met jonge kinderen een negatief effect op de mate van werkstress die wordt ervaren. Werkgevers hebben minder zicht op hun werknemers en worstelen soms met het sturen op afstand.
Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid voor een gezonde en veilige thuiswerkplek ligt bij werkgevers en werkenden gezamenlijk. De werkgever dient op basis van zijn zorgplicht bijvoorbeeld thuiswerkvoorzieningen ter beschikking te stellen waar nodig en redelijk. Ook dient de werkgever de werknemers te instrueren en voor te lichten.
Zorgplicht
De werkgever kan bij de zorgplicht ondersteund worden door preventiemedewerkers en de bedrijfsarts. Werkenden hebben een eigen verantwoordelijkheid om deze thuiswerkvoorzieningen ook daadwerkelijk te benutten en de instructies van de werkgever op te volgen. In het gesprek van de werkgever met werkenden is het juist nu belangrijk om samen periodiek stil te staan bij de fysieke en de mentale gezondheid van de thuiswerkende.
‘Nog meer dan bij veel andere onderwerpen gaat het in het geval van thuiswerken om maatwerk en zijn persoonlijke woon- en leefomstandigheden van invloed op het thuiswerken’, aldus Van ’t Wout.
Lees meer: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.