Het Centrum Werk Gezondheid en C-Support hebben praktische handreikingen over werken met langdurige coronaklachten opgesteld. De handreikingen zijn bedoeld voor werkgevers, werknemers en zelfstandig werkenden.
Wat is long covid?
Volgens het RIVM kan er sprake zijn van langdurige corona als patiënten voor langere tijd na besmetting met het coronavirus klachten houden. Het gaat bijvoorbeeld om vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid (brain fog). De term long covid, die vaak gebruikt wordt, is afkomstig van het Engelse woord ‘long’. Kortom: langdurige corona.
Geef advies op maat en luister heel goed
Het aanhouden van klachten na coronabesmetting wordt aangeduid met ‘Long-COVID’ of ‘post acute sequelae of COVID-19’ (PASC). Doordat ziekte en herstel onvoorspelbaar verlopen, is de belangrijkste boodschap voor werkgevers: geef advies op maat en luister heel goed. Wat is er medisch aan de hand, hoe gaat deze werkende daarmee om, wat zijn de werkeisen en hoe verhoudt dit alles zich tot elkaar?
Handreikingen werken met langdurige coronaklachten
De handreikingen zijn gebaseerd op de ervaringen van mensen met langdurige coronaklachten, en de kennis en ervaring van deskundigen die mensen met langdurige coronaklachten bij werk begeleiden. De informatie is gericht op werknemers en ZZP’ers met langdurige coronaklachten, werkgevers en zorgverleners die aandacht willen besteden aan de werksituatie van hun patiënt/cliënt.
Op de website Covid-19 en werk zijn naast de handreikingen ook tools te vinden die kunnen helpen bij werkhervatting bij langdurige coronaklachten.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.