Aandacht voor welzijn van werknemers is gegroeid in coronatijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Utrecht en Maastricht University onder ruim 34 honderd bedrijven met meer dan honderd medewerkers naar welzijn op werkvloer. Werkgevers gaven aan dat aandacht voor het welzijn van werknemers ook goed blijkt voor bedrijven.
Nederlandse bedrijven zeggen het welzijn van werknemers belangrijk te vinden. Op een schaal van 1 tot 10, geven ze dit onderwerp een 8. Het hangt samen met meer tevredenheid en betrokkenheid en minder moeite met werving. Bovendien zegt een ruime meerderheid van werkgevers dat hun bedrijf tijdens de pandemie meer aandacht gaf aan welzijn dan ervoor: 43 procent verwacht zich hier in de toekomst nog meer voor in te zetten.
Volgens Harry Hummels, onderzoeksleider en hoogleraar aan beide universiteiten is het opvallend dat veel bedrijven die voorafgaand aan de coronapandemie al goed scoorden, er tijdens de crisis een schepje bovenop deden. ‘Een meerderheid geeft aan het welzijn van werknemers in de toekomst nog scherper in het oog te zullen houden.’
Bedrijfscultuur
Het Griekse begrip agape betekent, in de context van organisaties “toewijding aan het welzijn van anderen, gezien vanuit de ogen van de ander”. In de studie is agape onderzocht aan de hand van zeven aspecten waaronder: regelruimte zoals thuiswerken en flexibel werken, de mate waarin collega’s oog hebben voor elkaar en de mate waarin de wensen en behoeften van werknemers centraal staan in het bedrijf.
Vooral de samenstelling van het personeel bleek van belang. Hummels: ‘Agape neemt toe naarmate bedrijven meer jongeren in dienst hebben, meer hoogopgeleiden en meer werknemers met een vast contract.’
De sterkste invloed komen van een bedrijfscultuur die gezondheid en welzijn bevordert en een goede relatie tussen het management en de ondernemingsraad. Bedrijven zetten deze aandacht om in handelen door het bieden van regelruimte, regelmatige communicatie, presentjes voor werknemers en het geven van baanzekerheid.
Aandacht voor welzijn leidt volgens Hummels tot lager ziekteverzuim en lager verloop van werknemers en is de arbeidstevredenheid, betrokkenheid en productiviteit hoger.
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.