Bij deze maatregelen worden mens en bron zo veel mogelijk van elkaar gescheiden in ruimte of tijd. Risicovolle activiteiten worden gecompartimenteerd, dat wil zeggen dat zij in een aparte ruimte worden verricht. Zo kun je bijvoorbeeld aparte werkruimtes inrichten voor werk met zeer lawaairijke machines, met hoog-toxische materialen, radioactieve stoffen, pathogene micro-organismen, spuitcabines voor verfwerk enz.
Ook kun je de tijd dat mensen in de nabijheid van een risicobron moeten werken, zoveel mogelijk terugbrengen: daarmee beperk je de blootstellingsduur en daarmee het risico. Een voorbeeld van terugdringen van de blootstellingsduur is taakroulatie. Je kunt bijvoorbeeld bij werkzaamheden die zeer veel trillingen veroorzaken, zoals het werken met handzaagmachines of kettingzagen, het werk verdelen over meer medewerkers en wel zo dat niemand de dagdosis overschrijdt.
De bovengenoemde stappen in de arbeidshygiënische strategie kun je beschouwen als meer collectieve maatregelen: de aanpak van de bron zelf, de maatregelen in de overdrachtsweg, de omgeving en de organisatorische maatregelen werken immers voor meer medewerkers.
Lees ook:
-
Niveau 1 elimineren van de bron
-
Niveau 2 maatregelen in de overdrachtsweg van bron naar mens
(maatregelen aan de bron en direct om de bron)
-
Niveau 3 maatregelen in de omgeving
-
Niveau 4 organisatorische maatregelen
-
Niveau 5 persoonlijke beschermingsmiddelen
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.