Voor situaties waar thuiswerken geen optie is zouden werknemers die geen klachten hebben zich frequent en preventief moeten kunnen laten testen. Minister De Jonge wil dit beter mogelijk maken, schrijft hij dinsdag in een Kamerbrief. Op termijn moet de inzet van zelftesten perspectief bieden. Werkgevers zullen via een nieuwe regeling financiële ondersteuning kunnen krijgen.
Tot nu toe was het alleen mogelijk voor werkgevers om werknemers mét klachten of bekende blootstelling (door contact met een besmet persoon, een melding door de app CoronaMelder of afkomstig uit een risicogebied) te laten testen. De GGD-en hebben inmiddels voldoende capaciteit om die testen uit te voeren. De regeling om werkgevers hierin te ondersteunen stopt daarom vrijdag 19 maart 2021.
Medisch toezicht
In plaats daarvan komt er een nieuwe regeling die werkgevers financieel ondersteunt om hun werknemers zonder klachten preventief en frequent te testen onder medisch toezicht. De ondersteuning geldt voor zogenaamde ‘begeleide zelfafname’ en voor het zich zelf laten testen van werknemers, op verzoek van hun werkgever, onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts of arbodienst. Een werkgever mag werknemers nooit verplichten tot het afnemen van een test volgens De Jonge.
Sneltesten als zelftest
Op dit moment zijn er nog geen zelftesten op de markt beschikbaar. Het ministerie heeft op 5 maart de mogelijkheid opengesteld voor aanbieders om via een ontheffing sneltesten als zelftest op de markt te brengen en een “ Procedure voor ontheffing voor antigeen sneltest als zelftest” gepubliceerd. De verwachting is dat de eerste zelftesten in april beschikbaar zijn.
Niet thuis kunnen werken
Preventief testen van mensen zonder klachten en zonder bekende blootstelling kan vroegtijdig kunnen werknemers een veiligere werkomgeving bieden door preventief te testen. Thuiswerken is en blijft de norm. De ondersteuning is daarom gericht op werkgevers waarvan werknemers door de aard van hun werkzaamheden geen enkele mogelijkheid hebben om thuis te werken én zich – buiten eigen schuld om – in werksituaties bevinden waar anderhalvemeter moeilijk te handhaven is. Naar verwachting treedt de nieuwe regeling eind maart in werking.
Lees meer:
Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.