Sinds zaterdag 23 januari hebben we in heel Nederland te maken met een avondklok. Uitgangspunt is dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Op deze regeling zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen nodig, bijvoorbeeld voor mensen die vanwege hun werk op straat moeten zijn. Waar moeten werkgevers en werknemers op letten?
Werkgeversverklaring
Tijdens de avondklok is het verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is wel toegestaan voor werknemers die van de werkgever voor werk naar buiten moeten. Deze werknemers moeten een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen en een werkgeversverklaring kunnen tonen. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers.
Voor alle sectoren geldt dat de werkgever zelf bepaalt of het werk noodzakelijk is tijdens de avondklok. Denk aan maaltijd- en pakketbezorgers of ziekenhuispersoneel.
Voor zzp’ers geldt dat zij ook beide formulieren bij zich moeten hebben. Op de werkgeversverklaring moeten zij de (bedrijfs)naam en contactgegevens van de opdrachtgever vermelden of de eigen gegevens als er geen opdrachtgever is.
Uitzonderingen
Politieambtenaren, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.
Vragen en antwoorden
- Mogen postbedrijven na 21.00 uur post en pakketten bezorgen?
Ja. Post- en pakketbezorgers mogen ook hun post en pakketten tijdens de avondklok bezorgen. De bezorgers hebben een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok bij zich. - Coassistenten, artsen in opleiding, stagiairs in allerlei sectoren: zijn dat ook werknemers?
Ja, zij worden beschouwd als werknemers van de organisatie waar zij stage lopen of een opleidingstraject volgen. Zij hebben dus een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok nodig. - Kan het nationaal goederenvervoer doorgang vinden?
Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Mits dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring bij zich hebben. - Kan het internationaal goederenvervoer doorgang vinden?
Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige reden om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist.De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben. - Wie vult de verklaring voor uitzendkrachten in?
Bij uitzendkrachten mag zowel een uitlener als een inlener die over de benodigde gegevens beschikt de werkgeversverklaring invullen. - Kunnen vrijwilligers ook een werkgeversverklaring krijgen?
Nee, mogelijk is er sprake van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. In andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden. - Worden topsporters die ’s avonds moeten trainen gezien als werknemers die een werkgeversverklaring kunnen krijgen van hun werkgever?
Het is aan de werkgever om te bepalen of de werkzaamheden noodzakelijk zijn gedurende de avondklok en om dit op het werkgeversformulier aan te geven. In de regel is dit voor trainingsdoeleinden moeilijk uitlegbaar, ook voor betaalde topsporters.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.