Mentale gezondheid in de zorg effectief aanpakken begint bij de directie, adviseert de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) in de leidraad Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers, die vorige week is gepubliceerd. ‘Het bevorderen van mentale gezondheid op de werkvloer heeft geen kans van slagen als de directie de aanpak niet voorleeft en mogelijk maakt’, leert de beroepsvereniging.
Een effectieve aanpak zorg er ook voor dat zorgmedewerkers veilig en openlijk kunnen praten over hun mentale gezondheid. Dit zijn adviezen uit de nieuwe leidraad ‘Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers’. In de leidraad vind je adviezen, praktische voorbeelden en interventieoverzichten om mentale klachten te voorkomen. De mentale gezondheid en psychosociale belasting van zorgmedewerkers vereist al langer aandacht van werkgevers. De coronacrisis is steeds vaker aanleiding voor het opzetten van een structureel preventief beleid. De nieuwe leidraad helpt om dat beleid in te vullen. Met de leidraad heb je een wetenschappelijk onderbouwde aanpak in handen om mentale klachten bij zorgmedewerkers te voorkomen.
Voor wie is de leidraad?
De leidraad richt zich op werkgevers in de zorg, hun afdelingen HRM en overige betrokkenen zoals arboprofessionals, beroepsverenigingen, zorgmedewerkers en hun vertegenwoordigers. Daarnaast bevat de leidraad adviezen voor beleidsmakers. Ook andere sectoren met medewerkers met een verhoogd risico op stress en spanningsklachten kunnen deze leidraad gebruiken.
Meerjarenprogramma Depressiepreventie
De leidraad is opgesteld in het kader van het Meerjarenprogramma Depressiepreventie, als onderdeel van het project Ketenaanpak psychische gezondheid van werkenden in de zorg. Het is het resultaat van literatuuronderzoek en onderzoek bij zorgmedewerkers en arboprofessionals door het Amsterdam UMC, het Trimbos-instituut, de sectie arboverpleegkundigen van de beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.