Beoordeel de situatie en de werkzaamheden aan de hand van de Richtlijn COVID-19 van het RIVM. Deze bevat de algemene werkingsprincipes van het Coronavirus. Controleer daarna regelmatig of inzichten en adviezen wellicht zijn gewijzigd (zie ook vraag 2). Voor zover nu bekend verlopen besmettingen voornamelijk via luchtgebonden druppels (hoesten/niezen binnen een afstand van twee meter).
Overdracht via besmette materialen en (in)direct contact is ook wel beschreven, maar lijkt geen grote rol te spelen in de verspreiding van het virus. Wordt er volgens de voor de sector geldende schoonmaakprotocollen gewerkt, dan mag je ervan uitgaan dat het risico op besmetting klein is.
Heb je behoefte aan specifieke expertise bij de situatiebeoordeling of het treffen van preventieve maatregelen?
In diverse sectoren is veel ervaring opgebouwd met veilig schoonmaken bij verhoogde besmettingsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, zorginstellingen, voedingsindustrie, farmacie en de schoonmaakbedrijven die deze organisaties bedienen. Vraag collega-deskundigen die in deze sectoren actief zijn om met je mee te denken. Of raadpleeg de arbocatalogi die zijn ontwikkeld in bijvoorbeeld de farmaceutische of medische sector. Ook de HACCP- richtlijnen voor de voedingsindustrie zijn een goede bron van informatie.
Met het geven van een antwoord op de twaalf meest gestelde vragen willen de samenwerkende deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor bedrijfsgezondheidszorg bijdragen aan optimale kennisdeling. Deze vragen en antwoorden zijn:
Hoe verhouden de adviezen van het RIVM zich tot de arbowetgeving?
Waar vind ik algemene werkingsprincipes van dit virus op basis waarvan ik kan redeneren?
Is er een stappenplan bedrijfsgezondheidszorg bij virusuitbraken?
Moet ik als arboprofessional zitting nemen in een bedrijfscrisisteam?
Hoe kunnen schoonmakers veilig werken, bijvoorbeeld bij het legen van prullenbakken met mogelijk besmet materiaal?
Wie moet ik bij dit virus in elk geval tot de kwetsbare werknemers rekenen? Horen zwangeren hier ook bij?
Hoe moet ik bescherming van kwetsbare werknemers afwegen tegen de bedrijfscontinuïteit?
Wat als een werknemer een kwetsbare persoon in zijn directe omgeving heeft?
Wat te doen met werkplekken van (mogelijk) besmette werknemers?
Mag een werkgever vragen naar mogelijke Coronabesmetting en die registreren?
Hoe moet ik (bedrijfsarts, red.) omgaan met spreekuren en vergaderingen?
Persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg, binnen en buiten het ziekenhuis.
Disclaimer auteurs: De uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld op basis van multidisciplinaire afstemming en inzichten. Desondanks kunnen noch de opstellers, noch de afzender enige aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele inhoudelijke misvattingen. Ook is de inhoud niet noodzakelijkerwijs representatief voor de standpunten van het NCvB en het RIVM.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.