Door het huidige Coronavirus dat zich nog altijd verspreidt, zijn de meeste werknemers verplicht om vanuit huis te werken, uitzonderingen zoals zorg – en zekere winkelmedewerkers daargelaten, om verdere escalatie te voorkomen. Vorig jaar, toen er nog geen sprake was van het virus, zijn er wereldwijd ongeveer 12.8 miljoen werkdagen verloren gegaan door werk-gerelateerd stress, depressie of door symptomen van overmatige ongerustheid, angst en rusteloosheid, in het Engels ook wel anxiety genoemd.
De huidige COVID-19 omstandigheden in ogenschouw nemende, is het aannemelijk dat er dit jaar meer werkdagen verloren gaan. Recent wetenschappelijk vond dat zelf-isolatie en social distancing een negatieve impact hebben op de mentale gezondheid van mensen, met name voor diegene die vatbaar zijn voor mentale problemen of voor hen die al te maken hebben met mentale problemen. In dit blog worden enkele wetenschappelijke inzichten gedeeld die een bijdrage kunnen leveren aan de mentale weerbaarheid van uw medewerkers. Ook worden er enkele strategieën gedeeld die u kunt gebruiken om uw medewerkers, na een periode van zelf-isolatie, zo optimaal mogelijk voor te bereiden om weer op locatie aan de slag te gaan.
Onderneem nu actie
Door middel van een onlangs gepubliceerd wetenschappelijk opiniestuk, vroegen wetenschappers Boers (ondergetekende) en Conrod (2020) aandacht voor de eventuele effecten van zelf-isolatie en de constante stroom van negatieve berichtgeving (berichten over dodenaantallen, aantal geïnfecteerde) omtrent COVID-19 in relatie tot de mentale gezondheid van mensen. Boers en Conrod concludeerden dat we naast aandacht voor fysieke gezondheid (hetgeen natuurlijk prioriteit is), onze aandacht ook moeten proberen te besteden aan de mentale gezondheid van mensen. Het is namelijk zeer aannemelijk dat bovengenoemde factoren een negatieve bijdrage leveren aan de mentale gezondheid van mensen, met bijvoorbeeld als gevolg, escalerende symptomen van depressie, hetgeen op haar beurt invloed heeft op individueel functioneren van werknemers en het overall functioneren van organisaties. Daarom argumenteerden Boers en Conrod dat het belangrijk is dat organisaties nu actie ondernemen. Bijvoorbeeld door het identificeren van medewerkers die symptomen van mentale kwetsbaarheid vertonen, alsook pogingen ondernemen om medewerkers zo optimaal mogelijk voor te bereiden om straks weer ‘gewoon’ aan de slag te gaan.
Meet en monitor mentale gezondheid
Werkgevers moeten snelle en effectieve manieren vinden om de huidige mentale gezondheid van medewerkers te meten en in kaart te brengen. Het is vooral van belang om medewerkers te identificeren en monitoren, die behoefte hebben aan hulp of ondersteuning op dit gebied. Eerdergenoemde wetenschappers Boers en Conrod, hebben zeer recentelijk een korte vragenlijst opgesteld waarmee werknemers symptomen van depressie, anxiety, en stress in kaart brengen onder medewerkers. Omdat we niet weten wanneer deze pandemie tot zijn einde komt, adviseren Boers en Conrod om deze vragenlijst tweewekelijks te verspreiden zodat werknemers niet alleen medewerkers kunnen identificeren die mentaal kwetsbaar zijn, maar ook kunnen monitoren of eventuele symptomen erger worden. De inzichten die deze vragenlijst eventueel oplevert, kunnen belangrijk zijn in het voorbereiden van kwetsbare medewerkers om weer terug aan het werk te gaan.
Verstuur medewerkers ondersteunende en positieve berichten
Tal van wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het versturen van berichten naar medewerkers die behoefte hebben aan (mentale) ondersteuning een positief effect heeft op de mentale gezondheid. Een positief effect, omdat dergelijke berichten het gevoel versterken dat medewerkers ergens bij horen en dat zij een werkgever hebben die openstaat voor een dialoog in het geval van mentale problemen. Het regelmatig versturen van eenvoudige tekstberichten waarmee wordt geïnformeerd: hoe medewerkers zich voelen, hoe zij ertegenover staan om straks weer onder gebruikelijke omstandigheden aan de slag te gaan en om hen te stimuleren zich niet belemmerd te voelen om te vragen naar hulp, kan een positief effect hebben. In de Verenigde Staten worden momenteel soortgelijke tekstberichten verstuurd om de mentale weerbaarheid van leraren te verhogen.
Verwijs medewerkers door naar bewezen mentale gezondheid programma’s
Indien werkgevers medewerkers identificeren die te kampen hebben met mentale problemen, valt het aan te raden om deze medewerkers door te verwijzen naar bestaande programma’s die bewezen hebben een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de mentale gezondheid op de korte termijn. Aangezien het in deze periode niet mogelijk is om in fysieke nabijheid van andere mensen te zijn, wordt werkgevers aangeraden zich te verdiepen in effectieve programma’s die online plaatsvinden. Aan werkgevers daarom de opdracht om kennis te vergaren omtrent dergelijke programma’s en zich vooral niet belemmerd te voelen om deze aan te raden bij werknemers die hierbij baat kunnen hebben.
Communiceer duidelijk en regelmatig
Niet wetende wanneer de huidige coronacrisis eindigt, wat er zal gebeuren met onze banen en organisaties, en niet wetende of we onze familie gezond kunnen houden veroorzaakt veel stress voor iedereen. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat werknemers werkgevers zien als ‘geloofwaardige informatiebronnen’. Met name, wanneer het gaat om informatie over het virus en de hieraan gelinkte crisis. Dit betekent dat werkgevers een cruciale rol spelen in het verspreiden van relevante informatie en het verstrekken van welke zekerheden dan ook. Om, bijvoorbeeld, depressie en stress te reduceren kunnen werkgevers regelmatig updates geven over de huidige situatie in het algemeen en over hoe de organisatie acteert en zal blijven acteren in deze roerige periode. Werkgevers kunnen regelmatig updates geven over hoe de organisatie omgaat met de huidige situatie. Bijvoorbeeld, hoe de organisatie effectief reageert op de huidige situatie en hoe de organisatie haar uiterste best doet om iedereen voor de organisatie te behouden, alsmede gezond te houden Dit biedt werknemers rust en houvast gedurende onzekere tijden, zoals de huidige.
Dr. Elroy Boers is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Montreal. Zijn onderzoek richt zich op het mentaal welzijn van mensen in de hedendaagse maatschappij. Daarnaast is hij de medegrondlegger van wetenschappelijk adviesbureau Science for Strategy
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.