Vorig jaar meldden bedrijfsartsen Covid-19 het meest als beroepsziekte. Het aantal nieuwe gevallen per honderdduizend werknemers lag naar schatting op 128. Dit blijkt woensdag uit het rapport “Kerncijfers beroepsziekten 2021” van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In 2020 zijn er 4856 meldingen van beroepsziekten, afkomstig van 738 bedrijfsartsen, geregistreerd door het NCvB. In totaal zijn er 1918 gevallen van Covid-19 als beroepsinfectieziekte gemeld door 231 bedrijfsartsen. Veruit de meeste meldingen kwamen uit verpleeg- en verzorgingstehuizen (48 procent) en ziekenhuizen (30 procent). Bedrijfsartsen gaven bij ruim de helft van de volledig ingevulde meldingen aan dat werknemers onbeschermd contact met de besmettingsbron hadden gehad.
Meldingen van beroepszoekten
De meest gemelde beroepsziekte in 2020 was “luchtwegaandoeningen en biologische agentia” (129 per 100.000 werknemers) door de Covid-19 pandemie. Andere beroepsziekten die veel gemeld werden zijn:
- Beroepsgebonden psychische aandoeningen (78 keer)
- Aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (30 keer).
- Huidaandoeningen werden 77 keer gemeld als beroepsziekte, vooral vanuit de industrie, gezondheidszorg en vervoer en opslag. Het ging met name om allergieën voor handschoenen (rubber), handenalcohol en conserveermiddelen.
- Gehooraandoeningen (65) kwamen veelal vanuit de overheid en de industrie.
- Werkgerelateerde neurologische aandoeningen (60) kwamen vooral vanuit praktische beroepen, gekenmerkt door repeterend handwerk en schoonmaakwerk.
De meldingen van beroepsziekten waren het hoogst in de gezondheidszorg, overheid, industrie, bouw en onderwijs.
Beroepskanker extreem laag
Het aantal bij het NCvB gemelde gevallen van beroepskanker was met drie extreem laag. Blootstelling aan door processen genereerde carcinogenen zoals kristallijn silica, houtstof, dieseluitlaatgassen en lasrook, leverde veruit de grootste bijdrage aan de wereldwijde blootstelling aan carcinogenen in het werk. Meer aandacht in de medische opleiding en internationale samenwerking zijn nodig om beroepskanker beter op te sporen en uiteindelijk te voorkomen, stelt het NCvB.
Bedrijfsartsen
Het aantal meldende bedrijfsartsen was lager dan in voorgaande jaren, maar het aantal meldingen van beroepsziekten was substantieel hoger, met name door de Covid-19 meldingen, aldus het beroepsziektecentrum. Het aantal meldingen van andere beroepsziekten lag vorig jaar lager dan in de afgelopen jaren.
RI&E
De kerncijfers beroepsziekten zijn bruikbaar bij de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) om te zien welke nadelige gezondheidseffecten door werk kunnen worden voorkomen en of de risicofactoren voor de gemelde beroepsziekten in branches en beroepen ook in Arbocatalogi, RI&E’s en bijbehorende plannen van aanpak zijn meegenomen, aldus het NCvB,.
Lees meer: NCvB
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.