Bij veel mensen houden COVID-19-symptomen een paar dagen aan, maar twee tot vier weken komen ook voor. Een werknemer heeft last van langdurige corona als hij voor langere tijd na besmetting met het coronavirus klachten houdt. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid. Dit wordt ‘Long-COVID’ genoemd. Doordat ziekte en herstel onvoorspelbaar verlopen, is de belangrijkste boodschap voor werkgevers: geef advies op maat en luister goed.
Iedereen heeft een ander niveau van ondersteuning nodig, afhankelijk van zijn rol, langetermijnsymptomen, werkomgeving en persoonlijke situatie. Het is belangrijk om te luisteren naar zijn behoeften en zorgen, hem toe te staan proactief veranderingen door te voeren om zijn gezondheid en werk te beheren en samen te werken aan oplossingen. Aan de hand van deze stappen kunt u plannen wat er gedaan kan worden en kunt u de re-integrerende werknemer de beste kans geven om weer veilig aan het werk te gaan en te blijven.
7 tips: ‘Houd contact met de werknemer die thuiszit’
- Houd contact. Laat je werknemer weten dat u aan hem of haar denkt. Spreek af hoe je contact zult houden (hoe vaak; telefonisch of via e-mail).
- Bespreek de wettelijke rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer inzake ziekteverlof. Als de werknemer een aantal dagen niet komt werken, moet mogelijk een formele ziekmelding worden overgelegd volgens de eisen in uw nationale wetgeving.
- Spreek af wat aan anderen wordt verteld. Het is zinvol om af te spreken welke informatie moet worden gedeeld met collega’s en klanten; respecteer hierbij de vertrouwelijkheid.
- Als je gebruik kunt maken van bedrijfsgeneeskundige diensten en/of psychologische hulp/welzijnswerkers, laat werknemers dan weten welke hulp beschikbaar is en hoe ze hier gebruik van kunnen maken. Bedrijfsgeneeskundige diensten en bedrijfsartsen hebben ervaring met advisering over aanpassingen en ondersteuning, en kunnen de betrokken managers adviseren als de werknemer hiervoor toestemming heeft gegeven.
- Bespreek met de werknemer de wensen op het gebied van interventies, revalidatieprogramma’s, jobcoaching en externe re-integratiebureaus.
- Geef de werknemer toestemming om uit te rusten en te herstellen. Veel mensen voelen zich schuldig als ze niet aan het werk zijn en dit kan hun herstel in de weg staan – laat hun weten dat zij op uw hulp en steun kunnen rekenen in plaats van te vragen wanneer ze weer aan het werk denken te gaan.
- Verstrek informatie aan werknemers over eventueel revalidatiebeleid in je werkomgeving, al dan niet specifiek voor COVID-19.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.