Door de uitbraak van COVID-19 is thuiswerken de nieuwe manier van werken geworden voor miljoenen werknemers in de EU en over de hele wereld. Door de pandemie moesten veel werknemers en werkgevers voor het eerst en zonder enige voorbereiding vrij plotseling overschakelen naar werken op afstand. Aan het begin van de pandemie werd geschat dat er ongeveer 260 miljoen mensen vanuit huis werkten. Aan het einde van 2021 verwacht men dat dit aantal verder zal stijgen met 25-30%. Tot op heden, niet geheel verrassend, onthulden verschillende wetenschappelijke studies een toename in gevoelens van eenzaamheid onder telewerkers gedurende de pandemie, maar is het nog steeds onduidelijk wat nu precies de rol van werkstress hierin is. In dit blog wordt een recente (2021) wetenschappelijke studie besproken waarin de relatie tussen werkstress en eenzaamheid werd onderzocht. De inzichten die deze studie met zich meebrengt zijn met name bruikbaar de ontwikkeling van interventies en/of educatieve maatregelen die als doel hebben het terugdringen of voorkomen van eenzaamheid en werkstress onder telewerkers.
Het onderzoek
Om de relatie tussen eenzaamheid als gevolg van de pandemie, haar nasleep, en de mogelijkheid dat thuiswerken misschien eerder tot regel dan uitzondering wordt verheven, werd er een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst verspreid onder 4,000 telewerkers. Deze vragenlijst bevatte 54 vragen, waaronder vragen over demografische kenmerken, levensstijl, kwaliteit van leven, gezondheid, frequentie van telewerken, werkstress en gevoelens van eenzaamheid. Meer dan de helft van ondervraagde telewerkers bestond uit mannen (58%), waren tussen de 40 – 55 jaar oud (52%) en gaf te kennen hoger opgeleid te zijn (67%). Verder gaf de helft (50%) aan 4 of meer dagen per week aan telewerken te doen, 26% deed dit 2-3 dagen per week en 24% 1 dag per week. Daarnaast gaf bijna de helft van de ondervraagden aan voldoende ondersteuning en empathie van collega’s (46%) en leidinggevenden (49%) te ervaren.
De relatie tussen werkstress en eenzaamheid
Wat betreft de hoofdvraag van de studie, de relatie tussen werkstress en eenzaamheid onder telewerkers, werd het hoogste percentage eenzaamheid geobserveerd in de groep telewerkers die minimale ondersteuning van leidinggevenden ervaarden. Ook vonden de onderzoekers dat telewerkers die 4 of meer dagen per week vanuit huis werken, 1.60 maal meer kans hebben om zich eenzaam te voelen dan telewerkers die minder dan 4 dagen vanuit huis werken. Telewerkers die aangaven minimale ondersteuning van collega’s te krijgen, hebben 1.70 maal meer kans zich eenzaam te voelen dan telewerkers die voldoende support ontvangen. Daarnaast vonden de onderzoekers dat het ervaren van een gebrek aan ondersteuning door collega’s en leidinggevenden resulteert in meer stress. Specifiek vond men dat telewerkers die minimale ondersteuning rapporteerden, 1.90 meer kans hadden stress te ervaren.
Interactie
Bovengenoemde bevindingen suggereren dat ondersteuning van collega’s en ondersteuning van leidinggevende cruciale factoren kunnen zijn bij het voorkomen van werkstress veroorzaakt door eenzaamheid. Om te voorkomen dat telewerkers zich eenzaam voelen en hierdoor stress ontwikkelen, is het belangrijk dat de organisatie interactie tussen telewerkers en collega’s en telewerkers en leidinggevenden initieert en onderhoud. Kortom: vergeet uw telewerkers niet. Uit het oog, maar niet uit het personeelsbestand.
Dr. Elroy Boers is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Montreal. Zijn onderzoek richt zich op het mentaal welzijn van mensen in de hedendaagse maatschappij. Daarnaast is hij de medegrondlegger van wetenschappelijk adviesbureau Science for Strategy.
Lees hier meer blogs van Dr. Elroy Boers
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.