Toen mij de vraag gesteld werd of ik iets wilde schrijven over veiligheidscultuur en waarom Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)? Was ik meteen enthousiast. Nu weten mensen die mijn eerdere blogs hebben gelezen dat ik niet in een veiligheidscultuur geloof, maar toch ga ik proberen iets te vinden van dit onderwerp.
Waarom Persoonlijke beschermingsmiddelen? (PBM’s)
We leven in een tijd die voor veel mensen beangstigend is. We strijden tegen een, voor het blote oog, niet zichtbare vijand, COVID-19. De branche die het daar het drukst mee heeft, is toch wel de gezondheidszorg. Dag en nacht zijn deze kanjers bezig met het zorgen voor mensen die getroffen zijn door het virus. De beelden liegen er niet om. Mensen die volledig ingepakt naast een bed staan om de patiënt de zorg te bieden die nodig is. Dat ze volledig ingepakt staan is noodzakelijk om te zorgen dat zij zelf niet besmet raken met het virus. Het hele pakket aan PBM’s maakt het werk zeker niet lichter. Sterker nog, pas geleden stonden er foto’s in de krant van verplegend personeel uit Italië. Op de gezichten was een duidelijk afdruk te zien van de ruimzichtbril die men dag in, dag uit tijdens de uren dat men werkt moet dragen. Als je dan ook nog eens bedenkt dat er ook beschermende kleding, handschoenen en niet te vergeten een mondkapje gedragen moet worden is de belasting erg groot. Toch klagen deze mensen niet. Zij zijn zich bewust van het feit dat deze middelen bescherming bieden. Ze worden elke dag geconfronteerd met wat de gevolgen kunnen zijn als zij de PBM’s niet dragen. Het nut van het gebruik van deze PBM’s is dus wel duidelijk.
Confrontatie het beste middel?
Als ik daar aan denk, vraag ik mij wel af waarom mensen dan zo moeilijk doen als ze, in mijn dagdagelijkse praktijk, gewezen worden op het niet dragen van PBM’s. Is het gevolg niet erg genoeg? Misschien moeten we meer verschrikkelijke beelden tonen tijdens een toolboxmeeting. Vingers die er af liggen, ogen die onherstelbaar beschadigd zijn, een open gespleten hoofd en ga zo maar door. Zou dat iets zijn dat helpt? Ik ben van mening dat dat niet de manier is. We moeten ons bewust worden dat we PBM’s gebruiken om onszelf te beschermen.
Cultuur en PBM’s
Wat heeft dit nu te maken met de (veiligheids)cultuur? Welnu, ik denk dat het gebruik van PBM’s in de zorg een onderdeel is van de “bedrijfscultuur”. Mensen die aan het bed staan van een ernstig zieke (besmettelijke) patiënt zijn zich heel bewust van het risico dat ze lopen. Ze worden tenslotte direct met de gevolgen geconfronteerd. We kunnen en moeten iets leren van deze groep mensen. Zij hebben het bewustzijn dat de PBM’s bedoeld zijn om zichzelf te beschermen tegen het risico. Dit is nu precies wat we willen bereiken. Mensen die zich bewust zijn van het risico dat ze lopen als ze PBM’s niet gebruiken. Machogedrag is niet stoer, maar dom. Bedenk dat het gebruiken van PBM’s bedoeld is om JOU te beschermen tegen risico’s en niet om er voor te zorgen dat je werkgever een lagere verzekeringspremie moet betalen. Ook al heerst er een andere cultuur in het bedrijf, wees stoer en gebruik je PBM’s. Wijs elkaar op de risico’s van het niet gebruiken van PBM’s. We kunnen er een hoop leed mee voorkomen.
Download de posterset ‘Draag je PBM’s’
Maak medewerkers veiligheidsbewust. Wat zijn de veiligheidsgevaren op de werkvloer en hoe beperken persoonlijke beschermingsmiddelen de risico’s. Om het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen op de werkvloer te stimuleren bieden we u een gratis handig hulpmiddeltje. Download de posters en hang deze op in uw organisatie.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.