De toezichthouders starten weer op
De coronacrisis betreft een voor Nederland uitzonderlijke situatie die wij met zijn allen niet eerder hebben meegemaakt. Het raakt iedereen en elk bedrijf op zijn eigen manier. Maar ook voor de bedrijfsvoering van toezichthouders heeft de coronacrisis gevolgen. In een eerdere blog verscheen al een overzicht van maatregelen die verschillende HSE-toezichthouders (denk o.a. aan ISZW, ILenT, ANVS, NVWA) aan het begin van de coronacrisis hebben genomen.
Inmiddels is duidelijk dat veel toezichthouders ook weer de fysieke inspecties herstarten. Maar dit levert in de praktijk ook veel vragen op. Want hoe voer je een inspectie in een 1,5 meter samenleving uit? Mag je een niezende toezichthouder weigeren?
We zien dat toezichthouders aandacht besteden aan inspecties in een 1,5 meter samenleving in nieuwsberichten, draai- en werkboeken. Een goede aanleiding om de inspecties in een 1,5 meter samenleving in het juridisch kader te plaatsen en te bespreken in een Whitepaper: inspectie in een 1.5m samenleving. En wat kun je zelf doen om het je bedrijf, je collega’s én de toezichthouder wat makkelijker te maken?
Draaiboeken toezichthouders
Alle toezichthouders waar HSE-professionals regelmatig mee te maken hebben, vermelden op hun website welke impact de coronacrisis heeft op hun bedrijfsvoering. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet en bijgewerkt. Zo vermeldt de Inspectie leefomgeving en transport (ILT) op haar website dat de ILT tijdens de coronamaatregelen doorwerkt, maar de werkzaamheden wel aanpast.
ILT voert “behoedzaam en risicogericht inspecties op locatie uit”, waarbij ze “rekening houden met de coronamaatregelen”. ILT vermeldt dat de inspecteurs altijd zijn uitgerust met noodzakelijke beschermingsmiddelen. De Inspectie SZW vermeldt op de website niet welke maatregelen hun inspecteurs concreet nemen tijdens de inspecties, maar aangezien het juist deze Inspectie is die toezicht houdt op de naleving van de corona-maatregelen op de werkvloer, mogen we er wel vanuit gaan dat zij zelf het goede voorbeeld zullen geven.
De ANVS vermeldt op haar website dat fysieke inspecties bij bedrijven, zoveel als mogelijk is vanuit veiligheidsoogpunt, nog steeds zullen worden beperkt. DCMR is innovatief aan de slag gegaan en experimenteert nu met de video-inspectie als alternatief toezichtsinstrument. De voedseltoezichthouders NVWA en SKAL zijn op hun beurt de eerste toezichthouders geweest die specifieke handleidingen hebben gepubliceerd over het bezoek van de toezichthouder in de 1,5 meter samenleving.
SKAL is hierin heel concreet: “De inspecteurs van Skal zijn op de hoogte van alle maatregelen rondom het coronavirus en handelen in hun werkzaamheden naar de richtlijnen die de Rijksoverheid en RIVM voor het Coronavirus afgeven. Dat betekent concreet dat ze alle (hygiëne)maatregelen in acht nemen vooraf én tijdens en na een inspectiebezoek. Wanneer een inspecteur een risicogebied heeft bezocht én niet 100 procent klachtenvrij is, voert hij of zij geen inspectie uit.” Maar veel andere inspecties houden het op een algemene frase dat “inspecties in lijn zijn met de maatregelen van het RIVM” – hoe ga je er als bedrijf dan mee om? Mag je een toezichthouder weigeren? Moet je meewerken?
Download nu de whitepaper: Inspecties in de 1,5 meter samenleving: Over de rechten en plichten van bedrijf en toezichthouder
We merken dat sommige toezichthouders aandacht besteden aan inspecties in een 1,5 meter samenleving in nieuwsberichten, draai- en werkboeken. Maar veel andere inspecties geven geen informatie of houden het op een algemene frase dat “inspecties in lijn zijn met de maatregelen van het RIVM” – hoe ga je er als bedrijf dan mee om? Mag je een niezende toezichthouder weigeren? Moet je meewerken? Een goede aanleiding om de inspecties in een 1,5 meter samenleving in een juridisch kader te plaatsen en te bespreken in whitepaper: Inspecties in de 1,5 meter samenleving: over de rechten en plichten van bedrijf en toezichthouder.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.