Tijdens het ‘coronajaar’ 2020 was het aantal bedrijfsbranden relatief hoog. Dat blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden die maandag door het Verbond van Verzekeraars is gepubliceerd. Hoewel veel bedrijven dicht waren en werknemers veel thuiswerkten registreerden verzekeraars in 2020 3617 bedrijfsbranden. Van 2017 tot en met 2019 vonden gemiddeld 4079 bedrijfsbranden plaats.
De meeste branden ontstonden in panden met een industriële functie (30 procent), gevolgd door kantoren (23 procent) en winkels (20 procent). De meeste claims waren in de provincie Limburg registreerden (gemiddeld 4,8 branden per 1000 zakelijke locaties).
De branden vonden vooral op maandag plaats (gemiddeld 12,6 keer) en donderdag (gemiddeld 12,3 keer). Belangrijkste oorzaken van de branden in 2020 waren brandstichting, kortsluiting en menselijk handelen.
De impact van een brand is groot. ‘Niet alleen de mensen die werken in het bedrijfspand lopen gevaar door brand en rook, maar ook de omgeving van een brandend gebouw kan worden geraakt. Bijvoorbeeld door lekkende stoffen, giftige dampen of asbest’, stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.
Faillissement vaak gevolg
De grootste omvang van de schade zagen verzekeraars bij bedrijven in de agrarische sector (stalbranden) en bedrijven die goederen opslaan. Branden bij dit soort ondernemingen leidden in circa een kwart van de gevallen tot het volledig afbranden van het bedrijfspand. Wat veelal leidt tot het faillissement van de ondernemer, aldus Weurding.
Bron: Verbond van Verzekeraars
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.