De kwaliteit van de persoonlijke beschermingsmiddelen die landelijk zijn ingekocht tijdens de Covid-19-crisis voor gebruik in de zorg, voldeed maar voor een beperkt deel aan de eisen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral de kwaliteit van de ademhalingsbeschermingsmiddelen (FFP2- en KN95-maskers) en chirurgische mondmaskers (type IIR) was onvoldoende.
Het RIVM heeft tussen maart en oktober 2020 de kwaliteit beoordeeld van medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Voorbeelden van medische hulpmiddelen zijn mondmaskers, isolatiejassen en -schorten, en handschoenen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onder andere ademhalingsbeschermingsmiddelen. Deze producten zijn in Nederland centraal ingekocht om medewerkers in de zorg te beschermen tegen besmetting met het coronavirus SARS-CoV-2.
Kwaliteitseisen
Een aanzienlijk deel van de beoordeelde producten voldeed niet aan de kwaliteitseisen, vooral de ademhalingsbeschermingsmiddelen (FFP2- en KN95-maskers) en de mondmaskers (chirurgische maskers (type IIR)). Van de FFP2- en KN95-maskers voldeed 22 procent en van de type IIR voldeed 14 procent volledig aan de eisen. Zo sloten de ademhalingsbeschermingsmiddelen niet altijd goed aan op het gezicht. Daardoor beschermden ze onvoldoende tegen virusdeeltjes. Daarnaast waren de geteste isolatiejassen en handschoenen niet altijd waterdicht. Van de beoordeelde handschoenen was 62 procent van voldoende kwaliteit. Van de beoordeelde isolatiejassen en -schorten voldeed 76 procent aan de gestelde eisen. Ook kon de kwaliteit van producten binnen eenzelfde levering sterk verschillen, hoewel ze volgens de beschrijving op de verpakkingen hetzelfde waren.
Centrale inkoop
Het Landelijke Consortium Hulpmiddelen (LCH) kocht de middelen in deze periode centraal in voor Nederland. In totaal beoordeelde het RIVM ongeveer 2500 leveringen van het LCH. Door de schaarste op de wereldmarkt werden producten ingekocht die voorhanden waren. ‘Vanwege de ernstige tekorten was er geen tijd voor een volledige kwaliteitsbeoordeling volgens de geldende normen. Daarom is met veldpartijen een kortere beoordelingsprocedure opgezet die de normen zoveel mogelijk benaderde. Deze procedure is gaandeweg verder ontwikkeld’, aldus het onderzoeksinstituut.
Lees meer: RIVM
PBM’s op Sdu HSE
Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) is vaak onvermijdelijk wanneer je als werkgever arbeidsrisico’s wil beheersen en de kans op letsel beperken. Het is van groot belang om de spelregels rond het gebruik van pbm’s vast te leggen en duidelijk te maken voor de hele organisatie, omdat aan verkeerd of onzorgvuldig gebruik risico’s kleven voor werknemer en werkgever. Sdu HSE geeft handvatten voor het opzetten en in stand houden van beleid en gaat in op het gebruik van specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen zoals adembescherming en valbescherming.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.