De Inspectie SZW heeft randvoorwaarden gepubliceerd voor het gebruik van mondeusmaskers op werkplekken waarbij de mogelijkheid van blootstelling volgt uit het algemene corona besmettingsgevaar in Nederland. Zoals werksituaties in distributiecentra, kantoren en vleesverwerkende industrie.
Randvoorwaarden zijn:
- De keuze voor het toepassen van een mondneusmasker voor werknemers (en derden) is door de werkgever onderbouwd in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
- De mondneusmaskers zijn van voldoende kwaliteit, zodat ze doen waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk het tegenhouden van spatten en druppels vanuit de drager.
- Voor een goed effect is het nodig dat alle mensen op de werkplek een dergelijk mondneusmasker dragen.
Kan er geen afstand worden gehouden? En zijn andere maatregelen volgens de bedrijfsspecifieke RI&E niet uitvoerbaar? Dan kan ter beperking van verspreiding van het coronavirus een mondneusmasker gebruikt worden.
De randvoorwaarden hebben geen betrekking op situaties waarbij blootstelling aan het virus een direct gevolg is van de aard van de werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld werken in de zorg.
Uitleg voldoende kwaliteit
Een mondneusmasker is van voldoende kwaliteit als het voldoet aan een van de volgende criteria:
- Een niet-medisch mondneusmasker voor consumenten dat tenminste voldoet aan de richtlijnen zoals die zijn aangegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit betekent bij voorkeur 3-laags waarbij gebruik is gemaakt van de juiste materialen en andere aanvullende eisen. Bekijk de eisen vanaf pagina 19 in de (Engelstalige) pdf van WHO over mondneusmaskers. Een fabrikant/leverancier moet dit kunnen aantonen.
- Een mondneusmasker met een NEN-spec keurmerk. NEN betekent nationale normen. Het gaat om: NEN-spec 1-2:2020-11-09 (Mondkapjes voor publiek gebruik, deel 2, Eisen voor fabrikanten en importeurs in het kader van Covid-19) voor niet-medische gezichtsmaskers. In de productspecificatie is aangegeven dat op basis van testen de minimale filterefficiency 90 procent is.
- Een CE-gemarkeerd medisch gezichtsmasker type I, II of IIR (geharmoniseerde norm: EN14683:2019+C1:2019).
FFP-maskers
Arbowet
In bepaalde situaties kan ook gekozen worden voor een persoonlijk ademhalingsbeschermingsmiddel in de zin van de Arbowet, zoals de FFP-maskers. De keuze hiervoor moet eveneens onderbouwd worden in de RI&E. Deze ademhalingsbeschermingsmiddelen beschermen de drager tegen het inademen van biologische agentia zoals het coronavirus. Deze ademhalingsbeschermingsmiddelen moeten volledig op het gezicht aansluiten.
Klasse
De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80 procent van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94 procent) of FFP3 (99 procent).
CE-markering
Ook hebben de maskers een CE-markering. De maskers worden getoetst op basis van de norm NEN-EN 149 +A1 en moeten voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke beschermingsmiddelen (EC 2016/425). Vanaf type FFP2 beschermt dit de drager, mits goed toegepast, tegen inademing van het coronavirus.
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.