Om de snelle opmars van huidkanker een halt toe te roepen, moet huidkanker als beroepsziekte worden erkend. Dat adviseert de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland maandag in het Nationaal actieplan huidkanker. ‘Maak afspraken met werkgevers over hun (mede) verantwoordelijkheid om werknemers op de werkplek te beschermen.‘
De Stuurgroep, een samenwerking van de beroepsvereniging voor dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties, richt zich tijdens de looptijd van dit eerste Nationaal Actieplan Huidkanker (2021-2025) primair op vier (hoog risico) doelgroepen: (ouders/verzorgers van) kinderen tot 18 jaar, buitensporters, buitenwerkers en zonnebankgebruikers.
Zonbeschermingsmiddelen
In het actieplan adviseert de Stuurgroep om goede zonnebeschermingsmiddelen (gratis) beschikbaar te stellen in onder meer kinderopvang, sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen. ‘De snelle verspreiding van desinfecterende handgel in de strijd tegen covid-19 laat zien dat het kan.’ Daarnaast zouden meer (groene) schaduwplekken moeten worden meegenomen in de op te stellen omgevingsvisie.
Huidcheck
De dermatologen adviseren in het actieplan om de huid van bouwvakkers periodiek te checken om huidkanker vroeg op te sporen, bijeenkomsten en andere vormen van voorlichting te organiseren om bewustwording te vergroten zodat mensen preventieve maatregelen tegen huidschade kunnen nemen. ‘Leg dit vast in afspraken (huidkankerpreventieakkoorden) met bijvoorbeeld sportbonden en bonden van werkgevers en werknemers. Een win-win situatie.’
CAO
In 2019 is in de collectieve arbeidsovereenkomst voor de bitumineuze en kunststofdakbedekkingsbedrijven (CAO Bikudak) in het artikel over arbeidsomstandigheden (artikel 14) de lijst met persoonlijke beschermingsmiddelen die werkgever verplicht is aan de werknemers ter beschikking te stellen uitgebreid met beschermingsmiddelen tegen uv-straling zoals :
- Zonnebril met uv-bescherming.
- (zonne)pet met nekflap ter bescherming tegen uv-straling.
- Uv-beschermende werkkleding.
- Zonnebrand.
Het artikel beschrijft ook de sancties wanneer een werknemer volgens de werkgever niet of in onvoldoende mate gebruik maakt van bovenstaande middelen:
- Bij eerste overtreding volgt een waarschuwing
- Bij tweede overtreding volgt een boete van 100 euro.
- Bij de derde overtreding volgt ontslag op staande voet.
Andersom, als de werkgever de middelen niet verstrekt, is de werknemer niet verplicht zijn werkzaamheden te beginnen of voort te zetten.
Verder is in de cao vastgelegd dat werknemers niet verplicht werkzaamheden in de buitenlucht te starten of voort te zetten bij een temperatuur van 40 graden Celsius of hoger, gemeten op een hoogte van 1,50 meter boven de werkplek.
Huidkanker
Van alle nieuwe kankerpatiënten heeft ruim de helft, zo’n 52 procent, huidkanker. In 2017 waren dat 67.000 patiënten. Melanoom is de snelst stijgende vorm van kanker bij de 30- tot 60-jarigen. Vaak ontstaat huidkanker door overmatige en onbewuste blootstelling aan uv-straling, tijdens sporten, wandelen, fietsen of in de tuin werken. Ook bij bewolkt weer is er kans op blootstelling aan uv-straling ‘wolken houden de straling niet volledig tegen’.
Lees meer: NDVD
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.