Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Men noemt deze afspraak: Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Maar waarom bestaat de ViA? En wat gaat er veranderen?
Waarom ViA?
Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen, wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde NEN Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren! Zo ontstaat er een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector. Een audit voor veiligheidsgedrag gebeurt op bedrijfsniveau, maar mag ook op projectniveau.
Draagvlak
Het initiatief voor deze maatregel komt vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw. Het voorstel is door middel van een draagvlaktoets onder verschillende brancheorganisaties en (met name MKB) bedrijven uitgevoerd. Op basis daarvan zijn extra maatregelen genomen om proportionaliteit en de creatie van een ‘level playing field’ te waarborgen. Met deze toevoegingen wordt Veiligheid in Aanbestedingen binnen de sector dan ook breed gedragen.
Bekijk hier de complete handreiking Veiligheid in Aanbesteding (ViA)
Bron:
Bouwend Nederland
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.