Hoewel arbeidsrisico’s niet verschillen tussen kleine, middelgrote en grote bedrijven nemen bedrijven met vestigingen met meer dan honderd werknemers meer maatregelen om arbeidsrisico’s tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek door TNO. Werknemers uit grote bedrijven rapporteren wel vaker hoge taakeisen en vinden de moeilijkheidsgraad van het werk hoger. Ook komen gezondheidsklachten zoals burn-outklachten, (werkgerelateerd) verzuim en beroepsziekten iets vaker voor, concluderen de onderzoekers.
TNO heeft op verzoek van het ministerie SZW alle cijfers afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2020) en uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA 2019) uitgesplitst naar vestigingsgrootte gebaseerd op het aantal werknemers. Daaruit blijkt het volgende voor kleine vestigingen (1-9 werknemers), grote vestigingen (100 of meer werknemers) en middelgrote vestigingen (10-99 werknemers):
- Kleine vestigingen – De verschillen met werknemers uit grote vestigingen zijn klein, maar vrij consequent doen werknemers uit kleine bedrijven het beter op aan gezondheid gerelateerde maten zoals bijvoorbeeld verzuim en burn-outklachten. Verder worden werknemers minder vaak blootgesteld aan arbeidsrisico’s. Dat geldt vooral voor hoge taakeisen en moeilijk werk. Een derde van de kleine vestigingen heeft de afgelopen twee jaar geen nieuwe maatregelen genomen om arbeidsrisico’s te voorkomen. Toch is er onder werknemers wel behoefte aan de aanpak van risico’s. Daarbij worden werkdruk en werkstress, beeldschermwerk en lichamelijk zwaar werk het vaakst genoemd, namelijk door respectievelijk 36%, 29% en 25% van de werknemers. Overigens is de behoefte aan (aanvullende) maatregelen in kleine vestigingen relatief klein wanneer TNO dat vergelijkt met werknemers uit grotere vestigingen.
- Grote vestigingen – Vestigingen met 100 werknemers of meer onderscheiden zich vooral door de maatregelen die zij nemen om arbeidsrisico’s te voorkomen. Slechts 3,5% van de grotere vestigingen heeft de afgelopen twee jaar geen nieuwe maatregelen genomen. Dat uit zich echter niet in een kleiner deel werknemers dat (aanvullende) maatregelen wenst. Dat aandeel is zelfs groter dan in kleinere vestigingen. Mogelijke gevolgen van arbeidsrisico’s zijn een verminderde algemene gezondheid, burn-outklachten, (werkgerelateerd) verzuim, arbeidsongevallen en beroepsziekten. Bij grote bedrijven ziet TNO meer burn-outklachten dan bij kleine bedrijven. Het verzuim is in grote vestigingen iets hoger en het percentage incidente beroepsziekten eveneens. Maar de verschillen met kleinere vestigingen zijn klein, aldus de onderzoekers.
- Middelgrote vestigingen – Middelgrote vestigingen onderscheiden zich vooral van kleine vestigingen door de maatregelen die werkgevers nemen. Verder zijn er weinig verschillen, evenmin als met grote vestigingen. Op een aantal punten is de situatie bij middelgrote vestigingen wat ongunstiger dan bij grote of kleine vestigingen: de leeftijd tot waarop werknemers willen of denken te kunnen doorwerken ligt lager, de verzuimfrequentie ligt hoger, en er zijn meer arbeidsongevallen. Maar de verschillen zijn niet substantieel, aldus de onderzoekers.
Sdu HSE
In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.