De kwaliteit van werk gaat niet alleen om het hebben van een baan en de hoogte van een inkomen, maar raakt ook het welzijn van mensen. Dat signaleert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag in het derde en laatste deel van een onderzoekserie over de veranderende arbeidsmarkt. ‘De inhoud van het werk, ervaringen op de werkvloer, zelfontplooiing en ruimte voor initiatief spelen een belangrijke rol. Toekomstgericht arbeidsmarktbeleid moet oog hebben voor de verantwoordelijkheden die werkenden naast hun werk hebben.’
Veel werkenden hebben zorgtaken. Met de vergrijzing zal er vaker en meer behoefte zijn aan mantelzorg. Volgens het SCP kan kwaliteitsvol werk werkenden in staat stellen om in en naast hun werk ruimte te maken voor mantelzorg. Lees ook: Aantal werkende zestigplussers verdubbelt in 2050
De kwaliteit van werk komt op de werkvloer tot stand, stelt het planbureau. Het is niet alleen het resultaat van wet- en regelgeving, maar ook van (complexe) sociale processen. Het SCP adviseert werkgevers het belang van leren, eigen ontwikkeling en de privé-verantwoordelijkheden van werkenden op de werkvloer meer bespreekbaar te maken.
Arbeidsmarktontwikkelingen
Als het om de toekomst van werk gaat ziet het SCP kansen maar ook risico’s. Zo krijgen sommige groepen krijgen als gevolg van platformisering en robotisering meer keuze in werk. Technologie ontsluit nieuwe vraag en creëert nieuw werk. Ook kunnen technologische ontwikkelingen werkenden ontlasten in fysiek zwaar werk en wordt het eenvoudiger om vanuit huis te werken en te leren. Deze voordelen zijn onder meer gunstig voor mensen met een arbeids-beperking of zorgtaken, aldus het planbureau.
Verslechtering van de werkomstandigheden
Platformwerkers, zoals taxichauffeurs of maaltijdbezorgers met een zwakke arbeidsmarktpositie, kunnen te maken krijgen met verslechtering van de werkomstandigheden die door een platform wordt opgelegd. Sommige platformwerkers moeten veel uren werken om een inkomen te verdienen om van rond te kunnen komen.
Robotisering vormt sneller een risico voor banen van werkenden met minder vaardigheden. Deze verdeling van de risico’s past in een bekend maatschappelijk patroon: laag opgeleiden, laaggeletterden, mensen met een arbeidsbeperking en mensen met een migratieachterstand hebben een relatief kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.
Maar, waarschuwt het SCP, de risico’s van arbeidsmarktontwikkelingen beperken zich niet enkel tot lager opgeleiden. Zo neemt de druk voor hoger opgeleiden toe door de digitalisering van hun werk waardoor werk en privé meer door elkaar gaan lopen.
Onderzoekserie
Het SCP richtte zich in de onderzoekserie op drie thema’s: platformisering, robotisering, en de combinatie van werken, zorgen en leren. Naast werkzekerheid en inkomen hebben de onderzoekers ook werkervaringen, de ervaren werkdruk en de waarde van werk meegenomen in de beoordeling van de kwaliteit van werk.
SDU HSE
Deze informatie is verstrekt door het online platform Sdu HSE. Hier vind je wet- en regelgeving, jurisprudentie en praktische tools. Honderden veiligheidsprofessionals maken al gebruik van Sdu HSE. Wil jij ook ervaren wat Sdu HSE voor jouw organisaties kan betekenen? Vraag dan een gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.