Jaarlijks is een groot aantal werkenden in Nederland het slachtoffer van een arbeidsongeval. Dit veroorzaakt niet alleen persoonlijk leed bij de betrokkenen, maar heeft ook impact op het bedrijfsleven en de maatschappij. In opdracht van het ministerie van SZW ontwikkeld TNO de Monitor Arbeidsongevallen in Nederland. Met de monitor toont de Inspectie de belangrijkste cijfers en trends in de gemelde en onderzochte ongevallen en klachten over de periode 2015 t/m 2019.
De Arbowet
Het zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van bedrijven. In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staan verplichtingen beschreven waaraan werkgevers moeten voldoen. Daarin staat onder meer dat werkgevers beleid rondom arbeidsomstandigheden moeten ontwikkelen en uitvoeren en gevaren voor werknemers zo veel mogelijk moeten inperken. Er wordt daarnaast ook een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van werknemers. Zo is in de Arbowet onder meer opgenomen dat werknemers verplicht zijn om de arbeids- en beschermingsmiddelen op de voorgeschreven wijze te gebruiken. Het belangrijkste doel van de Arbowet is om ziekten en ongevallen veroorzaakt door het werk te voorkomen.
Verplichting om ernstige arbeidsongevallen te melden
De Inspectie SZW draagt zorgt voor de naleving van de Arbowet. Klachten en signalen over overtredingen van arbeidsomstandigheden en ernstige arbeidsongevallen vormen een belangrijke basis van dit toezicht. Werkgevers zijn verplicht om ernstige arbeidsongevallen te melden bij de Inspectie SZW. Daarnaast ontvangt de Inspectie klachten en signalen van werknemers, bedrijven of collega-diensten over situaties waarin het vermoeden bestaat van overtredingen op het gebied van arbeidsomstandigheden.
7.000 meldingen arbeidsongevallen
Jaarlijks komen bij de Inspectie SZW ruim 7.000 meldingen binnen van arbeidsongevallen en van klachten en signalen over overtredingen van arbeidsomstandigheden. Dit rapport beschrijft de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen in het aantal gemelde en onderzochte arbeidsongevallen.
Download Monitor arbeidsongevallen en klachten arbeidsomstandigheden hier
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.