Staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) heeft geen signalen gekregen van een enorme toename van digitaal ongewenst gedrag. Dat schrijft hij in antwoord op kamervragen van GroenLinks.
Grensoverschrijdend gedrag, fysiek of digitaal,
Het is volgens de staatssecretaris een ernstige zaak wanneer werknemers grensoverschrijdend gedrag, fysiek of digitaal, in de werkomgeving ervaren. Het kan ingrijpende gevolgen hebben. De werkplek wordt daarmee inherent onveilig en het kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers: persoonlijk leed, gezondheidsklachten en verzuim.
NEA-Covid 19 meting
TNO en CBS zijn bezig met een “NEA-Covid 19 meting” waarvan Van ’t Wout de resultaten later deze maand verwacht. In deze meting zijn vragen over ervaren ongewenst gedrag meegenomen. Op basis daarvan kan worden bekeken of dit onder werknemers die thuiswerken is toegenomen. Maar of dit online plaatsvindt is hier volgens de staatssecretaris niet uit op te maken.
Vertrouwenspersoon
De Arbeidsomstandighedenwet laat ruimte aan werkgevers om beleid te ontwikkelen dat past binnen de organisatie. Het aanstellen van een persoon (intern of extern) bij wie een medewerker in vertrouwen melding kan maken van ongewenst gedrag is een van de mogelijke maatregelen om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken, aldus de staatssecretaris.
RI&E
De werkgever is verplicht om een arbobeleid te voeren dat erop is gericht het risico op psychosociale arbeidsbelasting, waar ongewenst gedrag onder valt, te voorkomen dan wel te beperken en de nodige maatregelen te treffen door middel van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) met bijbehorend plan van aanpak.
Lees meer: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.