In 2020 vonden 77 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken. Dat zijn er 16 duizend minder dan in 2019. In vervoer en opslag, industrie en in de zorg nam het aantal ongevallen het meest af. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van 2017 tot en met 2019 was het aantal arbeidsongevallen met verzuim vrijwel gelijk. Daarna nam het aantal af van 93 duizend in 2019 naar 77 duizend in 2020. Het percentage werknemers met een arbeidsongeval met minstens vier dagen verzuim daalde van 1,1 naar 0,9.
Grootste afname in industrie
Het CBS ziet de grootste afname in de industrie, en in de bedrijfstak vervoer en opslag. In beide branches was het aantal ongevallen in 2020 met vierduizend gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In de gezondheids- en welzijnszorg nam het aantal met drieduizend af, in het onderwijs met tweeduizend.
In branches waar veel werknemers werkzaam zoals de handel (14 duizend) en in de zorg (13 duizend) kwamen in 2020 de meeste arbeidsongevallen voor met ten minste vier dagen verzuim. In de handel 14 duizend en in de zorg 13 duizend.
Hoofdoorzaken
Psychische overbelasting is het meest gedaald als hoofdoorzaak van het letsel zoals intimidatie of stress van 23 duizend in 2019 naar 13 duizend in 2020. Maar bij de meeste ongevallen op de werkplek was de oorzaak van fysieke aard. Zo werden uitglijden, struikelen of een andere val (12 duizend ongevallen), en fysieke overbelasting zoals zwaar tillen, of het maken van een verkeerde beweging (11 duizend), relatief vaak als belangrijkste oorzaak genoemd. Het aantal ongevallen waarbij het letsel ontstond door contact met stroom, hitte, kou, gevaarlijke stoffen of lawaai, daalde relatief sterk.
De cijfers zijn gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het CBS in samenwerking met TNO uitvoert.
Bron:
CBS
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.