DuraVermeer heeft een dodelijk ongeval onderzocht dat een werknemer overkwam tijdens bij het bedienen van een goederenbouwlift. Tijdens het bedienen van een goederenbouwlift vanaf een stopplaats langs een steigervloer is een medewerker van een onderaannemer DuraVermeer gevallen en aan zijn verwondingen overleden. Naar aanleiding van het onderzoek heeft het aannemersbedrijf een safety alert gepubliceerd voor het opstellen en gebruiken van een goederenbouwlift. Met de Safety alert hopen de onderzoekers van het ongeval soortgelijke incidenten op andere bouwplaatsen te kunnen voorkomen.
Wat is er gebeurd?
Tijdens het bedienen van een goederenlift vanaf een stopplaats langs een steigervloer is een medewerker gevallen en dodelijk verongelukt. Naar aanleiding van het ingestelde onderzoek zijn een aantal potentiële risico’s naar voren gekomen die DuraVermeer middels deze safety alert willen delen, om soortgelijke incidenten op andere bouwplaatsen te kunnen voorkomen.
Goederenbouwliften zijn in de bouw een standaard hulpmiddel voor verticaal transport en worden al vele jaren
breed ingezet.
Top 5 ongevallen op de bouwplaats
Een bouwplaats is niet altijd overzichtelijk. Er lopen vaak veel verschillende mensen rond. Niet alleen de aannemer met zijn personeel, maar ook veel zelfstandigen. En de rolverdeling is dan niet altijd even duidelijk. Wie is er verantwoordelijk? En waarvoor? Voor het werk of ook de veiligheid?
De Inspectie SZW heeft geconstateerd dat het aantal ongevallen op de bouwplaats met 3,5% is toegenomen. Volgens de inspectie raken werknemers steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. In 2017 vielen er bij bouwbedrijven 20 dodelijke slachtoffers.
Dit is de top 5 van ongevallen volgens een onderzoek van Volandis:
- Vallen van minder dan 2,5 meter hoogte
- Geraakt door wegschietend voorwerp
- Ongeval op de werf, opslag of werkplaats
- Val van meer dan 2,5 meter hoogte
- Verstappen
Wat zijn de leerpunten?
In de‘Safety Alert’ heeft Dura Vermeer het ongeval geanalyseerd en leerpunten opgesteld om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen. Hierbij heeft Dura Vermeer gemeend haar bevindingen uitgebreid te beschrijven om de branche voldoende te informeren over de geconstateerde risico’s.
Download hier de volledige ‘Safety Alert’.
Vraag nu een demo aan van HSE en ontdek de voordelen
Bent u in uw werk verantwoordelijk voor de veiligheid van uw collega’s? En wilt u eenvoudig op de hoogte blijven van de laatste inzichten en normen? Gebruik net als uw vakgenoten het meest complete en gebruiksvriendelijke online startpunt voor de HSE-expert: Sdu HSE.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.