Hyundai Motor Group heeft recent de ‘Factory Safety Service Robot’ geïntroduceerd, een robot voor de veiligheid op industriële locaties, en kondigde zijn proefoperatie aan in de fabriek van Kia in Zuid-Korea. De robot is gebaseerd op de viervoetige robot van Boston Dynamics, Spot. De robot kan verschillende industriële taken uitvoeren. De introductie van intelligente en flexibele robots en cobots (collaboratieve robots) op de werkvloer heeft al een paar jaar de aandacht.
De robot helpt risico’s op te sporen en de veiligheid van mensen op industriële locaties te waarborgen”, zegt Dong Jin Hyun, hoofd van het Hyundai Motor Group Robotics Lab. “We zullen ook doorgaan met het creëren van slimme diensten die gevaren op industriële locaties detecteren en een veilige werkomgeving te creëren.
De robot is in staat om personen op de locatie te detecteren, situaties met hoge temperaturen en potentiële brandgevaar te bewaken en te zien of een deur open of gesloten is. De robot kan op afstand worden bestuurd via een beveiligde webpagina die een livestream biedt van zijn bewegingen in de fabriek, waardoor kantoorpersoneel op afstand kan observeren. De AI-technologie van de robot stelt de robot ook in staat zelf gevaren te detecteren en alarmen naar managers te sturen.
Video
Hieronder is een video te zien van de viervoetige robot in actie:
Robotisering op de werkvloer
Van robotisering wordt verwacht dat het invloed zal hebben op de werkvloer. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe geavanceerdere machines, ‘robots’ die steeds meer taken uit kunnen voeren die nu nog door mensen gedaan worden. Dit deels autonoom, dus zonder dat continue aansturing door mensen nodig is. In bedrijfstakken zoals logistiek, bouw, transport, landbouw, brandbestrijding of schoonmaak zullen in de toekomst steeds vaker robots worden ingezet.
De inzet van robots kan de arbeidsomstandigheden voor werknemers verbeteren. Robots kunnen bepaalde taken van mensen overnemen. Bijvoorbeeld de taken die gevaarlijk of fysiek zwaar zijn. Hiermee kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen of aan andere belangrijke risico’s. Ook kunnen fysieke belasting (tillen) en psychosociale risico’s mogelijk worden verminderd. Robots nemen niet alleen taken over, robots en mensen zullen naar verwachting ook steeds vaker en op andere manieren samen gaan werken in dezelfde omgeving.
Naast deze voordelen kunnen robots ook nieuwe risico’s veroorzaken op de werkvloer. Robots zijn niet feilloos: er kunnen altijd onvoorziene situaties of omstandigheden zijn waar ontwerpers en programmeurs geen rekening mee hebben gehouden. De bewegingen van de robot zijn waarschijnlijk minder goed te voorspellen dan die van een ‘normale’ machine. De robot komt waarschijnlijk ook dichter bij de mens, de robot komt ‘uit de kooi’. Verder zou robotisering kunnen leiden tot een verschuiving of verandering van het werk dat wel door mensen gedaan wordt. Interessant hierbij zijn de mogelijke effecten van een dergelijke verschuiving van de taken op de psychosociale aspecten van het werk. Relevant lijkt de rol van een robot als collega, het werken in opdracht van een robot en mogelijke druk om net zo goed te presteren als een robot.
Samenwerken tussen mens en robot vraagt om nieuwe dan wel aangepaste maatregelen ter bescherming van werknemers. De manier waarop de mens en de machine samenwerken is hierbij van groot belang en moet zorgvuldig worden ontworpen. Onlangs heeft TNO diverse verkennende onderzoeken uitgevoerd waarbij de mogelijke effecten van robotisering op arbeidsveiligheid nader in kaart zijn gebracht.
Samenvattend kan gesteld worden dat de mogelijke gevolgen van robotisering voor arbeidsveiligheid nog onduidelijk zijn. Robots kunnen aan de ene kant risico’s verminderen of wegnemen, maar er kunnen ook nieuwe risico’s optreden. Op basis van arbeidsongevallen is hier op dit moment nog geen uitspraak over te doen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.