Het kabinet trekt tot 2030 270 miljoen euro uit voor meer schone machines in de bouw. Bouwers kunnen vanaf volgend voorjaar met subsidie uitstootvrij bouwmaterieel, zoals graaf- en heimachines, betonmixers en bouwaggregaten kopen. Ook kunnen ze subsidie krijgen voor de ombouw of aanpassing van hun materieel van diesel naar waterstof of elektrisch. Dat schrijft staatssecretaris Van Weyenberg (IenW) vrijdag aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wil dat de bouw in 2030 60 procent minder stikstof en 0,4 megaton minder CO2 uitstoot. Dit is vastgelegd in de Aanpak Stikstof en het Klimaatakkoord. ‘Bijna alle stikstofuitstoot van de bouw komt van het gebruik van de bouwvoertuigen en machines op de bouwplaats. Deze machines en bouwvoertuigen, waarvan er naar schatting zo’n tachtigduizend zijn in Nederland, draaien vaak de hele dag op diesel, en stoten naast stikstof ook fijnstof en broeikasgassen uit’, aldus Van Weyenberg. ‘Uitstootvrij bouwen scheelt een hoop kopzorgen over stikstof. En het is fijn voor de mensen die werken of wonen op en rond bouwplaatsen. Schonere lucht en minder herrie.’
Aanschafkosten
Ondernemers kunnen tot 40 procent van de aanschafkosten terugkrijgen. Mkb-bedrijven kunnen tot 50 procent subsidie krijgen. Van Weyenberg: ‘Het gaat daarbij om de aanschaf van nieuwe machines en bouwvoertuigen, bijvoorbeeld met een batterij of op waterstof. Ook bestaand materieel kan met subsidie worden aangepakt. Denk aan de ombouw van diesel naar elektrisch, of aan het plaatsen van katalysator die de vieze stoffen opvangt. Een goede katalysator kan de uitstoot van stikstof met meer dan 80 procent verminderen.’ Deze optie is ook beschikbaar voor grote zeegaande bouwvaartuigen.
Innovatie
Subsidie is ook beschikbaar voor de innovatie en ontwikkeling van nieuwe technieken. Als voorbeeld noemt de staatssecretaris nieuwe zware uitstootvrije machines zoals hijskranen en grote betonauto’s, met de bijbehorende nieuwe laad- of tankoplossingen op de bouwplaats.
Regeling
De regeling specifiek ontworpen voor materieel dat in de bouw wordt gebruikt. In 2022 is er 20 miljoen euro beschikbaar. Bouwers kunnen ook oplaadfaciliteiten, zoals bijvoorbeeld batterijcontainers voor op de bouwplaats, aanvragen. Er is een maximumbedrag per bedrijf en aanvraag. Ook moeten bouwers aan een aantal voorwaarden voldoen, om bijvoorbeeld fraude en snelle doorverkoop te voorkomen.
Voor ondernemers is al een subsidieregeling voor elektrische bestelauto’s, en ook voor uitstootvrije vrachtwagens zal op korte termijn een regeling komen, schrijft Van Weyenberg. Ook voor de binnenvaart is een vergelijkbare regeling. Hiermee kunnen binnenvaartschepen worden uitgerust met katalysatoren om stikstofuitstoot terug te dringen.
Internetconsultatie
De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is vrijdag in internetconsultatie gegaan en sluit 16 januari 2022. voor. Door deze regeling kunnen subsidies worden verstrekt voor
- De aanschaf van een emissieloze bouwmachine.
- De elektrificatie van een bestaande bouwmachine of de toepassing van een nabehandelingssysteem.
- Het ontwikkelen van nieuwe emissieloze bouwmachines en de benodigde tank- en laadoplossingen.
Lees meer: Rijksoverheid
Dit nieuws is beschikbaar gesteld door Sdu HSE
Sdu HSE vormt een onmisbare bron van informatie voor iedereen die zich bezighoudt met arbeidsomstandigheden en veiligheid op het werk. Je vindt in HSE niet alleen alle Arbo-praktijkinformatie en regelgeving, maar je beschikt ook over alle AI-bladen, checklists en actuele regelgeving met toelichting. In welke bedrijfstak je ook werkt, wij bieden jou alles wat je moet weten om de veiligheid van uw collega’s te verbeteren. Je kunt Sdu HSE direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst kennismaken met het product? Vraag dan een demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.