
Hoe meten we écht wat de impact is van wat we doen en hoe maak je dat inzichtelijk zonder je te verliezen in spreadsheets, consultants en kostbare meetinstrumenten? In één serie van twee blogs geeft Gerd-Jan Frijters antwoord op deze vragen. In deel 1 laat hij in negen stappen zien hoe je de impact kunt meten met AI en welke prompts je daarvoor nodig hebt.
De chatbot als duurzaamheidspartner
Duurzaamheid. We hebben er de mond van vol. Klimaatdoelen, rapportages, certificeringen en CO₂-compensaties vliegen ons om de oren. Maar de hamvraag blijft: hoe meten we écht wat de impact is van wat we doen? En belangrijker: hoe maak je dat inzichtelijk zonder je te verliezen in spreadsheets, consultants en kostbare meetinstrumenten?
Het antwoord komt – verrassend genoeg – van een chatbot. Ja, van artificial intelligence (AI). En ik weet dat dit misschien afgezaagd klinkt, alsof AI de oplossing is voor alles. Maar wie eenmaal een goede sessie heeft gedraaid met een slimme chatbot zoals ChatGPT of Le Chat, weet: dit is het meetinstrument van de toekomst.
Van gevoel naar getal
Iedere organisatie voelt intuïtief wel aan of iets duurzaam is of niet. Maar voelen is niet hetzelfde als meten. En pas als je de daadwerkelijke impact meet, kun je echt verbeteren. Een impactmeting met AI verandert dat. Het vertaalt gevoel naar harde cijfers. In deze blogreeks (vandaag deel 1 van 2) laat ik zien hoe eenvoudig, doeltreffend en zelfs leuk het kan zijn om de impact van jouw organisatie inzichtelijk te maken – met hulp van een chatbot. Laten we van start gaan.
Stap 1: Kies je digitale assistent
Er zijn inmiddels meerdere AI-chatbots die je kunt gebruiken, maar twee springen eruit:
- Le Chat: een Europese AI van Mistral AI. Fijn detail: voldoet aan GDPR / AVG -wetgeving voor gegevensbescherming en privacy.
- ChatGPT: van OpenAI. Bekend, krachtig, en wereldwijd in gebruik.
Beide bots kunnen prima een CO₂eq-impactmeting (of CO₂eq footprint) uitvoeren. Belangrijk: voer je hele meting uit in één sessie (of chat), zodat de chatbot voortbouwt op eerdere antwoorden. In alle stappen in deze blog zie je een ‘prompt’ in een kader. Maak deze tekst op maat en kopieer deze in je chatbot invoerveld. Het woordje ‘prompt’ kopieer je niet mee.
Let op: ook AI is niet CO₂-vrij. Eén chatbotopdracht zorgt voor ongeveer 5 gram CO₂eq uitstoot, 10x zoveel als een Google-opdracht. Maar als die ene opdracht je helpt om duizenden kilo’s CO₂ te besparen, is dat toch een goede investering.
Stap 2: Beschrijf je organisatie
Begin een nieuwe ChatGPT of Le Chat sessie en beschrijf je organisatie.
Stap 3: Verzamel je data
Een chatbot kan alleen een impactmeting maken met de juiste data. Je moet de chatbot voeden met data. Dus:
- Verzamel stroomverbruik, type materialen die je inkoopt, type en hoeveelheid afval, aantal maaltijden, drankjes, waterverbruik en reisafstanden.
- Vraag leveranciers om info.
- Vergeet niet de digitale impact (zoals dataverkeer en videobellen).
- En ja, ook het gebruik van de chatbot zelf telt mee.
Zodra je dat gedaan hebt, kan de chatbot aan het werk.
Stap 4: Bereken CO₂eq emissies door energieverbruik
Resultaat uit Le Chat:
- Scope 2: 32.010 kg CO₂eq.
- Scope 3: 440,25 kg CO₂eq.
- Totaal: 32.450,25 kg CO₂eq.
- 39% van het totale energieverbruik is fossielvrij.
Stap 5: Bereken CO₂eq emissies door reizen en transport.
Resultaat uit Le Chat:
- Personeel: 7.161,15 kg CO₂eq.
- Bezoekers: 28.712,83 kg CO₂eq.
- Leveranciers: 4.000,75 kg CO₂eq.
- Totaal: 39.874,73 kg CO₂eq.
Waarbij:
- Slechts 16,67% van het woon-werkverkeer van personeel fossielvrij is.
- 50,9% van het bezoekersverkeer wél fossielvrij is.
- Maar 9,09% van de leveranciers fossielvrij rijdt.
Stap 6: Bereken CO₂eq emissies door materialen en materialen footprint
Resultaat uit Le Chat:
- Totaal: 12.375 kg CO₂eq.
- 82% hiervan was hergebruikt, gerecycled of biobased.
Stap 7: Bereken CO₂eq emissies door afvalstromen
Resultaat uit Le Chat:
- Totaal: 2.280 kg CO₂eq.
- 96,35% van alle afvalstromen werd gerecycled, hergebruikt of gecomposteerd. Slechts 3,65% (namelijk de 250 kg die naar verbranding met energieopwek ging) werd op een minder duurzame manier verwerkt.
Stap 8: Bereken CO₂eq emissies door eten en drinken
Resultaat uit Le Chat:
- Totaal: 70.400 kg CO₂.
- 76% was plantaardig.
Stap 9: Bereken CO₂eq emissies door water
Resultaat uit Le Chat:
- Totaal:1 kg CO₂eq.
- Hier is alleen het directe waterverbruik gerekend. De totale water footprint, dus de hoeveelheid water die wordt verbruikt bij de productie van energie, staal, voedsel, textiel of het koelwater dat wordt gebruikt voor de dataservers voor bijvoorbeeld chatbot opdrachten, is vele malen groter.
Conclusie blog deel 1
Wat deze AI-aanpak zo krachtig maakt, is de combinatie van snelheid, volledigheid en toegankelijkheid. Geen Excel-monsters of dure consultants, maar een chatbot die je stap voor stap door het proces begeleidt.
Bovendien krijg je concrete handvatten om te verbeteren. In deel 2 van deze blog neem ik je mee in hoe je die verbeteracties slim kunt inzetten en hoe AI je kan helpen om een duurzaam én haalbaar actieplan te maken, op basis van je impactmeting. Ook berekent de Chatbot hoe de CO₂eq emissies gecompenseerd kunnen worden en wat de kosten daarvoor zijn.
Doe er je voordeel mee !
Over de auteur
![]() Gerd-Jan Frijters is sustainability (duurzaamheids)expert en lid van het managementteam van Green Events. Daarnaast is hij eigenaar van FB Investeringen, dat investeert in lokale ondernemers, crowdfunding, projecten in ontwikkelingslanden en projecten om duurzaamheid en circulaire economie te bevorderen. Gerd-Jan is auteur van het Arbo-informatieblad AI-84 Duurzaam ondernemen (MVO, CSRD, ESG). Deze online uitgave is gepubliceerd op de kennisbank Sdu HSE. |
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.