ARBOBELEID – Mediabedrijven EMG, NEP, NPO, NCP, RTL en Talpa Network hebben dinsdag 14 februari het convenant Mediapact respectvol samenwerken ondertekend. De organisaties willen samen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tegengaan en zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving binnen de mediabranche.
Vertrouwenspersonen
De mediabedrijven willen bewustwordingstrainingen aanbieden, de aanwezigheid van interne en externe vertrouwenspersonen benadrukken en zich sterker maken voor de veiligheid van alle medewerkers en betrokkenen binnen de audiovisuele sector. Alle bedrijven binnen de mediabranche kunnen zich aansluiten bij het Mediapact.
Afspraken
In het convenant zijn de volgende basisgedragsregels vastgelegd ‘die voor iedereen gelden’:
Gewenst gedrag
- Respect voor elkaars waardigheid.
Iedereen die betrokken is bij de organisatie draagt bij aan een werkomgeving van wederzijds respect waarin ieder individu respectvol wordt behandeld. Wij spreken met elkaar en niet negatief over elkaar. Wij uiten geen meningen of beschuldigingen over incidenten voordat we de feiten kennen. - Rekening houden met elkaar.
Wij kijken naar elkaar om. Wij zijn ons ervan bewust dat ons gedrag van invloed is op de ander. Wij kijken nieuwsgierig en kritisch naar onszelf en onze normen en waarden en gaan het gesprek aan met de ander over hoe hij/zij naar de wereld kijkt. - Uitspreken en aanspreken.
Wij spreken ons uit en spreken elkaar op constructieve wijze aan op gewenst en ongewenst gedrag, ook als het niet direct onszelf betreft. Wij zorgen met elkaar voor een veilige werkomgeving waarbinnen het vanzelfsprekend is dat wij worden aangesproken op ons gedrag. Wij spreken geregeld met elkaar over gewenst en ongewenst gedrag, niet alleen naar aanleiding van incidenten. - Waardering voor verschil en inclusie.Wij concentreren ons op wat iemand kan, niet wie iemand is of welke functie iemand bekleedt: iedereen draagt bij aan het grote geheel en is welkom. Wij zijn ervoor verantwoordelijk dat iedereen wordt ingesloten en kansen krijgt om een bijdrage aan onze organisatie te leveren.
- Afspraken nakomen.
Wij komen afspraken na, niet alleen de afspraken in dit Convenant maar alle afspraken die wij met elkaar maken. Daarmee dragen wij bij aan een eerlijke en professionele industrie.
Ongewenst gedrag
Alle strafbare feiten bestaan per definitie uit ongewenst gedrag. De meest relevante zijn:
- Discriminatie.Discriminatie is strafrechtelijk verboden. Racisme is een vorm van discriminatie.Naast een strafbaar feit is discriminatie gedrag waartegen de Algemene Wet Gelijke Behandeling bescherming biedt.Discriminatie kan worden omschreven als een uitspraak, handeling of beslissing die beledigend of vernederend is vanwege onderscheid op grond van een fysieke of geestelijke beperking, ras/uiterlijk, afkomst, godsdienst, politieke gezindheid, leeftijd, burgerlijke staat, chronische ziekte, geslacht, levensovertuiging of seksuele geaardheid.
- Seksueel geweld en mishandeling.
Verkrachting en aanranding zijn ernstige misdrijven. Mishandeling is ook een misdrijf en strafrechtelijk verboden.
Ontoelaatbaar gedrag
Daarnaast zijn er gedragsvormen die – ook voor de wet – ontoelaatbaar zijn en niet worden geaccepteerd.
- (Seksuele) intimidatie.
Intimidatie en seksuele intimidatie zijn gedefinieerd in het Burgerlijk Wetboek en de Algemene wet gelijke behandeling. Deze wetten bieden bescherming tegen deze vormen van gedrag.
Intimidatie is het best te omschrijven als gedrag dat tot doel of tot gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast en dat er een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.
Seksuele intimidatie is enige vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie dat als doel of tot gevolg heeft dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.
‘Intimidatie en seksuele intimidatie door wie dan ook worden door ons niet geaccepteerd. Dat betekent ook dat omstanders ingrijpen als (seksuele) intimidatie plaatsvindt.’ - Agressie en geweld.
De Arbeidsomstandighedenwet biedt bescherming tegen agressie en geweld op de werkvloer.
Agressie en gebruik van geweld wil zeggen: voorvallen waarbij een medewerk(st)er psychisch of fysiek wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het verrichten van arbeid.
‘Agressie en geweld door wie dan ook worden door ons niet geaccepteerd. Dat betekent ook dat omstanders ingrijpen als dat plaatsvindt.’ - Pesten.
De Arbeidsomstandighedenwet biedt bescherming tegen pesten op de werkvloer.Pesten wil zeggen: alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel karakter, van één of meerdere medewerk(st)ers (collega’s, leidinggevenden) gericht tegen een medewerk(st)er of groep van medewerk(st)ers die zich niet kan of kunnen verdedigen tegen dit gedrag.‘Pesten door wie dan ook wordt door ons niet geaccepteerd. Dat betekent ook dat omstanders ingrijpen als pesten plaatsvindt.’
Zie voor meer informatie: Mediapact Respectvol Samenwerken
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.