BELEID – Aanvullende eisen in de bouwregelgeving voor de toepassing van gespoten PUR-schuim moet het risico op gezondheidsklachten door verkeerde toepassing verkleinen. Dat schrijft minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ) vrijdag 2 december in een Kamerbrief waarin hij reageert op het rapport “Evaluatie werkpraktijk gespoten PUR-isolatie”.
Alle bedrijven
Deze aanvulling op de al bestaande voorschriften, die deels nu ook in private certificeringsrichtlijnen zijn opgenomen, zullen daarmee voor alle bedrijven gaan gelden, aldus De Jonge. Het lokale bevoegd gezag is verantwoordelijk voor het toezicht op naleving van alle bepalingen in de bouwregelgeving en kan in voorkomende gevallen, waarin gespoten PUR-schuim verkeerd wordt toegepast, handhavend optreden. De Jonge schrijft hiermee de kwaliteit van het aanbrengen van gespoten PUR-schuim te willen verhogen.
Certificering
Voor de evaluatie van de werkpraktijk is begin dit jaar opdracht gegeven aan RoyalHaskoningDHV. In het rapport adviseren de onderzoekers een extra verplichte certificering. ‘De aanvullende eisen in de bouwregelgeving maakt dit advies overbodig’, schrijft de minister. ‘Certificering kan als instrument effectief zijn om de kwaliteit van werkzaamheden te verhogen.’ De Jonge weegt hierbij mee dat negentig procent van de bedrijven die werken met gespoten PURschuim al vrijwillig is gecertificeerd. ‘Certificerende instellingen houden toezicht op hun werkzaamheden. De meerwaarde van deze certificering kon echter door gebrek aan gegevens niet ondubbelzinnig uit het onderzoek worden afgeleid. Ook na werkzaamheden van gecertificeerde bedrijven zijn immers gezondheidsklachten gemeld.’
De Jonge: ‘De Gezondheidsraad gaf al aan dat bij een correcte uitvoering van gespoten PUR-isolatie de kans op gezondheidsschade klein is. Het vermoeden is dat de gerapporteerde gezondheidsklachten vooral een gevolg zijn van PUR-schuim dat niet correct is aangebracht. Het is dan ook van groot belang om een correcte uitvoering zo veel mogelijk te waarborgen.’
Informatie verbeteren
Verder schrijft de minister de informatievoorziening richting consumenten, werknemers en artsen te willen verbeteren in samenwerking met betrokken partijen en de betreffende ministers. Ook gaat hij de branche aansporen om tot een betere klacht- en schadeafhandeling te komen, voor nieuwe en bestaande gevallen.
Arbocatalogus
Specifiek in reactie op de aanbevelingen van de onderzoekers is de stimulering van de ontwikkeling van een Arbocatalogus relevant, naast de inzet van SZW op de naleving van RI&E-verplichtingen in meer generieke zin, aldus De Jonge.
Ook gaat hij meer doen om zeer zorgwekkende stoffen uit te sluiten. Zo zal in samenspraak met de branche onderzoek worden gedaan naar onder meer maatregelen ter voorkoming van blootstelling en milieu-effecten van gespoten PUR-schuim.
Bron: Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.