Mensen die door hun werk met gevaarlijke stoffen gezondheidsschade hebben opgelopen en die deze
schade willen verhalen op hun (ex-)werkgever, krijgen in Nederland vaak te maken met een moeilijke en langlopende rechtsgang met een vaak ongewisse uitkomst. Om de schadeafhandeling bij beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen beter te organiseren is de commissie Vergemakkelijking Schadeafhandeling Beroepsziekten (“commissie Heerts”) ingesteld en gevraagd hierover advies uit te brengen. Zij heeft aanbevolen om een tegemoetkomingsregeling voor slachtoffers van ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten te initiëren. Eén van de grondslagen van deze regeling is een lijst van ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) heeft en overzicht van vijftien ernstige stoffengerelateerde beroepsziekten gepubliceerd waaronder longziekten, huidziekten, en kanker. Het overzicht zal de basis vormen voor de uitvoering van de Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten die per 1 januari 2023 in werking treedt. Omdat voor de ernst van beroepsziekten geen eenduidige criteria bestaan, heeft de NCvB voor een pragmatische benadering gekozen: een beroepsziekte met een bewezen nadelig effect op zowel maatschappelijk als individueel niveau werd als ernstig beschouwd.
Bekijk hier het rapport van NCvB
Een gezonde en veilige werkomgeving begint bij Sdu HSE
Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.