Zorgrobots brengen nog weinig verlichting in de taken en arbeidsomstandigheden van verzorgend personeel. Dat blijkt uit onderzoek door TNO in opdracht van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Sommige zorgverleners vinden het leuk om ermee te werken, maar melden tegelijkertijd dat soms (techno)stress krijgen omdat ze niet veel tijd en ondersteuning krijgen om te experimenteren. Zorgrobots zijn vooral gericht op de ondersteuning van de cliënt.
Fysieke en psychosociale arbeidsbelasting
De inzet van robots kan fysieke en mentale belasting vermoedelijk verminderen, maar de vraag is welke risico’s de technologie op de korte termijn creëert. De Arbeidsinspectie wilde inzicht krijgen in de ontwikkelingen op het gebied van machineveiligheid, en in het effect van robotica en robots op arbo-aspecten in het algemeen en fysieke en psychosociale arbeidsbelasting in het bijzonder.
TNO spitste het onderzoek toe op medewerkers werkzaam in de zorg vanwege een groot arbeidsmarkttekort in de zorg wat zorgverleners onder druk zet en de dubbele vergrijzing. Door een hogere levensverwachting neemt het aantal gezondheidsproblemen toe en ouderen worden langer thuis verzorgd en tegelijkertijd neemt de gemiddelde leeftijd van zorgverleners toe.
Robotisering en digitalisering worden gezien als oplossingen om huidige en toekomstige toename van werkdruk en fysieke belasting te beperken.
Effecten op verzorgend personeel
Uit het onderzoek van TNO blijkt een beperkte inzet van robots en/of flexibele robots in de zorg nu en in de komende vijf jaar. Multifunctionele robots kunnen fysieke belasting verlichten, maar worden nog nauwelijks gebruikt. Dagstructuurrobots (met interactieve functionaliteiten) zijn veel goedkoper en worden vaker in pilots toegepast, maar deze hebben in de huidige vorm nog relatief weinig impact op het takenpakket en de arbeidsomstandigheden van de verzorgend personeel.
Toename van (techno)stress lijkt een factor: zorgmedewerkers hebben niet veel tijd om met nieuwe technologieën te experimenteren en de manier van introductie is daarbij cruciaal. Technostress is stress veroorzaakt door nieuwe technologieën waar mensen mee moeten werken. Deze technostress is te voorkomen door medewerkers tijdig te betrekken bij de oriëntatie en besluitvorming rondom de inzet van robots en een goed implementatietraject op te zetten.
Robots ondersteunen zorgmedewerkers wel wanneer zij cliënten vrolijk maken of de communicatie met moeilijk bereikbare cliënten vergroten. Dat verhoogt het werkplezier voor zorgmedewerkers volgens TNO.
Een veilige werkomgeving begint bij Sdu HSE
Sdu HSE helpt jouw organisatie het arbo- en veiligheidsbeleid naar een hoger plan te tillen, en daarmee risico’s. Wij kunnen ons voorstellen dat je de voordelen van Sdu HSE voor jouw bedrijf ook wel eens wilt ervaren. Dat komt goed uit, want ons HSE-team staat te popelen om je door dit unieke platform te leiden! Vraag meteen een vrijblijvende en gratis demo aan.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.